fbpx

Prietenii lui pippin

Prietenii și prietenii lui Pippin ne spun ACS, oficial ne găsești Art Conservation Support.

ACS a luat ființă în 2009, cât au pus umărul și gândul bun în ale conservării patrimoniului cultural specialiștii Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă, Teodora Poiată și profesorul lor, expert restaurator Oliviu Boldura. Ideea bună a adunat în timp prieteni, colegi și colaboratori diverși.

După primii pași a urmat cale lungă să ne ajungă. Drumuri line și drumuri nebătute ne-au așteptat.

În cei peste 10 ani, am realizat proiecte culturale și editorial (să tot fie vreo 50 la număr), adresate specialiștilor sau publicului larg de toate vârstele.

De vrei să ne cunoști mai bine, și să vezi ce am mai făcut, ne vei găsi pe Facebook: Art Conservation Support – ACS.

Acum îți amintim câteva proiecte dragi nouă, în care am avut și activități pentru copii: “În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare științifică”, “Despre restaurare” și “Despre restaurare – patrimoniu mobil” sau “Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”, „Pippin zboară la țară”, „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”.

O carte de vizită aleasă sunt titlurile realizate în cadrul Editurii ACS.

Pippin îți recomandă colecția “Cartea de salvare” cu ale sale titluri pentru copii:

p.s. Toate titlurile cu stoc de la Editura ACS le găsești pe patrimonescu.ro și în librăriile partenere.

Prietenii lui Pippin

LAURA

Laura Hangiu este creatoarea lui Pippin, pițigoiul cel curios și cu bun simț, căruia i-a împrumutat o bună parte din personalitatea sa. Laura iubește mult copiii și de aceea este implicată în multe activități dedicate lor. A scris cărțile pentru copii „În casa bunilor”, împreună cu etnograful Ana Bârcă și „Zborul ZCP 39. Căutarea lui Pippin”.

În cea mai mare parte a timpului Laura Hangiu este însă restauratorul care a contribuit la punerea în valoare a multor monumente importante (Humor, Tismana) și case istorice din întreaga țară.

ANCA

Anca Dina visa să fie medic, dar visa să fie și pictor, când era mică. Se pare că cele două gânduri s-au împletit căci a devenit „medic de picturi”.
Așa a cunoscut atât opera de artă, în profunzimea sa, cât și nevoile de informare ale celor ce vor să cunoască patrimoniul cultural.

Anca Dină este „motorul” asociație (Art Conservation Support – ACS și al Editurii ACS) în cadrul căreia adună oameni frumoși ce vor să îi învețe și pe alții despre opera de artă, văzută din afară și din interior.

ANDREEA

Andreea Zamfira are o meserie ce te duce cu gândul la lucruri mărețe căci să fii doctor în științe politice nu-i deloc ușor.
Când ai la bază noțiuni complexe de sociologie, antropologie și psihologie, înțelegi foarte bine oamenii și comportamentul lor.

Andreea îi învață pe copiii mult mai mari ca tine, de la facultate, cercetează mult și scrie cărți. Dar nu uită să fie om. Un om mare și frumos cu doi copii mici și isteți.

RAMONA

Ramona Ungureanu înțelege construcțiile de la sat (și oraș) foarte bine, căci e urbanistul ce studiază și identifică fiecare spațiu construit de om. Ea îți va spune cu multă precizie ce e de valoare, ce e important de păstrat, ce e voie și ce nu e voie să faci la o casă.

Pe Ramona o vei întâlni într-o zi, poate, și pe strada ta cercetând și măsurând, sau poate o vei găsi într-o bibliotecă cu multe dosare și cărți. De vei vorbi cu ea vei simții pasiunea mare pentru ceea ce face și freamătul necontenit de a face totul bine.

AURORA

Valentina Aurora Venin a studiat mult istoria. Din pasiune și prin studiu și-a ales o meserie frumosă, aceea de dascăl, pentru a-i învăța pe copiii ca tine despre însemnătatea fiecărui moment istoric.

Aurora merge prin lume și culege învățăminte pe care le împărtășește cu toți cei interesați pe:
https://avehistoria.blog/

AURA

Aura Eftime e dascăl de o viață. Profesor la școala sanitară și „voluntar de profesie”, a pus totul de o parte pentru a intra în echipa Teach for Romania, căci a descoperit câtă nevoie de a învăța altfel au copiii de la sat.

Aura este unul dintre cei mai devotați dascăli pe care îi cunoaștem. În pandemie și izolare a făcut și ore unu la unu, prin telefon, cu copiii ce nu aveau acces la internet pentru ca „nimeni să nu rămână în urmă”.

MAGDA

Maria-Magdalena Drobotă salvează de peste 20 ani picturile murale din monumentele țării (Arbore, Voroneț, Târgoviște). Nu-i muncă ușoară să stai „cocoțat” pe schelă și să vindeci fiecare porțiune de pictură de rănile lăsate de vremuri.

Magda este doctor în Arte vizuale, îi place mult să studieze toate detaliile ce au legatură cu conservarea monumentelor, este un specialist de înaltă ținută, cum ți-ai dori să fie toți restauratorii.

CRINA

Crina Ungureanu este tot restaurator de profesie dar a îmbrățișat de câțiva ani buni domeniul graficii de carte, fiind un stâlp de toată nădejdea al Editurii ACS.

Multe din ilustrațiile de pe acest site sunt desenate chiar de ea.

PETRA, ANA-MARIA & VALENTIN PANDURU

Petra l-a iubit pe Pippin de la prima întălnire, prilejuită de cartea „Zborul 39 – Căutarea lui Pippin”. Pentru Petra, un copil de 7 ani, cărțile reprezintă o constantă de fiecare zi, ea recitind despre personajele descrise în cărți, precum oamenii își vizitează adesea prietenii. Pentru Ana Maria Panduru, make-up artist și cosmetician, bâlbâiala veveriței Dodo a reprezentat o nouă provocare, o premieră transformată în reușită dintr-o simplă joacă cu vocea, alături de Petra. Iar pentru Valentin Panduru, cu o bogată experiență în sunet și radio, căldura vocii și imaginația stimulată de sunet au împlinit povestea așa cum a fost creată de Laura Hagiu. Joaca ideală pentru mica familie, cu voci și sunete, urmărind aventurile pițigoiului Pippin.