La plimbare cu Pippin, în Ploiești
Casa Radu Stanian – Fosta Casă a Căsătoriilor (Bld. Independenței, nr. 10)
Casa a fost ridicată în anul 1868 și a aparținut primarului de atunci, Radu Stanian. Înfățișarea actuală este rezultatul proiectului de extindere și modificare din anul 1926, care a transformat-o într-un reper al arhitecturii neoromânești. Fațadele, foarte decorate, prezintă numeroase elemente ce caracterizează acest stil, printre care: turnul-foișor cu coloane robuste și un acoperiș în patru ape cu pante abrupte, arce trilobate, ancadramentele de la ferestre și uși, copertina de lemn. În acoperișul de tablă, ornamentat și el, s-au realizat ferestre mici (lucarne).
Banca Creditul Prahovei – (Str. Tache Ionescu nr. 1)
Construită de arhitectul ploieștean Toma T. Socolescu drept sediu al Băncii Creditul Prahovei, clădirea păstrează deasupra intrării monograma numelui băncii.
În perioada în care aceasta a fost construită (1925–1927), era cea mai înaltă clădire din oraș și una dintre cele mai moderne. Arhitectul a proiectat fațadele clădirii în stilul neoromânesc. Stilul este definit de: prezența turnului care marchează colțul clădirii, înălțimea, forma și decorația ferestrelor (arce în plin cintru și arce frânte), coloanele robuste ale foișorului amplasat la etajul trei al corpului central, prezența bovindourilor, amploarea cornișei, ornamentația bogată.
Toma T. Socolescu a fost un mare arhitect, primar – pentru o perioadă – al orașului Ploiești. Provenind dintr-o familie de arhitecți (bunicul, tatăl și unchiul lui fiind, de asemenea, arhitecți), Toma T. Socolescu a lăsat în urma sa numeroase clădiri importante în mai multe localități. După planurile sale au fost construite în Ploiești: Palatul Culturii (fostul Palat de Justiție), Halele Centrale, Catedrala Sf. Ioan, Palatul Școalelor Comerciale (în prezent Colegiul Național I.L. Caragiale), Banca Creditul Prahovei, Casa Scarlat Orăscu, Vila L. Fridman ș.a.
Palatul „Ghiţă Ionescu” – Muzeul de Artă Ploieşti (Bld. Independenței, nr. 1)
Casa în care se află astăzi colecția Muzeului de Artă Ploiești a fost construită între anii 1885–1894, la început ca reședință particulară a omului politic și bancherului Ghiță Ionescu. Clădirea a fost proiectată și decorată după planurile arhitectului Leonida Negrescu care, absolvent al Școlii de Arte Frumoase de la Paris, a fost impresionat de stilul academist în care multe clădiri din Franța erau construite. Casa arată și ea ca una din străinătate, având un aer francez prin forma acoperișului foarte abrupt și lucarnele frumos decorate, care luminează mansarda și care sunt poziționate pe axele ferestrelor, prin clasicismul decorațiilor, prin cornișa puternic profilată și prin simetria fațadei principale.
Activitatea face parte din proiectul cultural:
Pași pitici prin patria patrimoniului. Cum privim, ce înțelegem, de ce prețuim
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri activitate: Școala Gimnazială Sf. Vasile din Ploiești, Școala Gimnazială Andrei Mureșanu din Ploiești, Patrimonescu.ro