fbpx

Ce înseamnă modern?

Modern înseamnă, așa cum ne spune Dicționarul explicativ al limbii române: „care aparține epocii actuale, care ține de prezent sau de trecutul apropiat; nou, recent, care corespunde stadiului actual al progresului; care este diferit de tradiție”. Însă, atunci când ne referim la arhitectura modernă, ne gândim la ceva mai nou, dar totuși nu atât de nou, ci mai degrabă vorbim despre arhitectura ce a luat naștere acum mai bine de 100 de ani la inițiativa a doi mari arhitecți: Marcel Iancu și Horia Creangă.

Clădirile moderne pe care ei le imaginau și proiectau erau foarte diferite de ceea ce se construise până atunci în București și în țară, astfel că, așa cum se întâmplă de obicei atunci când apare o schimbare, aceste construcții nu au fost bine primite de toată lumea. Unii considerau că block-house-urile, aceste imobile pe mai multe etaje, ce erau construite pentru a locui la comun, au pierdut din ornamentele fațadelor devenind astfel urâte.

Alții însă apreciau aspectul mai simplu, dar nu lipsit de detalii atent gândite, cu linii drepte, orizontale ce alternează cu elemente verticale, cu forme rectangulare cărora li se alătură suprafețe cu zone curbe, cu un raport bine calculat al zonelor pline și al celor deschise/vitrate.

Acest nou tip de arhitectură a apărut ca urmare a necesității de modernizare și confort de care oamenii aveau nevoie într-un oraș în care populația crescuse foarte mult, iar nevoia de locuire era foarte mare, dar și ca o modalitate de exprimare a frumosului prin simplitate, așa cum chiar Horia Creangă descrie concepția arhitecturii sale:

„O exprimare sinceră și simplă a nevoilor moderne, iată arhitectura noastră. Ea exprimă frumosul prin simplitate și prin confort. Arta aceasta nu este un capriciu actual, utilul și plăcutul sunt adevăruri vechi”.

Iar când vorbește despre adevărurile vechi, Horia Creangă se referă la arhitectura noastră populară (arhitectura tradițională, de la sate) pe care o transpune și o reinterpretează în arhitectura modernă.

Acest nou mod geometric de a construi a existat împreună cu stilul neoromânesc, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cu cel mediteraneean.

Activitatea face parte din proiectul cultural:

Pași pitici prin patria patrimoniului. Cum privim, ce înțelegem, de ce prețuim

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.