fbpx

Unde se așază o casă?

Poate am observat mergând prin zonele care mai păstrează clădiri vechi că nu toate casele respectă o anumită regulă atunci când vine vorba despre amplasarea lor pe teren. Putem trece prin dreptul ferestrelor, atunci când fațada casei este aliniată la stradă, sau ne putem uita prin gard pentru a vedea clădirea amplasată în curte la o anumită distanță de gard și de trotuar.

Aceste amplasări diferite ale caselor s-au făcut în funcție de zonă și de statutul social al proprietarului astfel că, în zonele comerciale cum este strada Lipscani, din București, fațadele caselor dinspre stradă sunt înguste (între 2 și 4 metri), cu o intrare din stradă, la parter funcționând prăvălii, și având ferestre doar înspre stradă sau înspre curtea interioară, celelalte două laturi fiind lipite de casele vecinilor.

Urmează casele lipite două câte două, ceea ce înseamnă că fațada va fi orientată spre curte, iar calcanul (peretele fără ferestre) se va afla la limita proprietății, pentru a putea fi lipit de calcanul casei vecine. Aceste case sunt de obicei case tip vagon, amplasate cu latura scurtă spre stradă și latura lungă spre curte.

Proprietarii de condiție medie au putut să își angajeze arhitecți mai cunoscuți, astfel că au apărut casele cu un volum mai dezvoltat spre stradă care capătă și stil.

Un alt tip de amplasare a casei este cea izolată pe lot, adică cea care nu are nicio fațadă la stradă și care era de obicei așezată la o distanță de cel puțin 2 metri de la gard. În Regulamentul pentru construcţiuni şi alinieri (1928) se sugerează că, dacă nu se pot obține retrageri de la ambele laturi ale străzii, să se aleagă latura pe care bate soarele pentru ca plantele să nu stea în umbră.

În funcție de așezarea construcției pe lot, casele pot avea mai multă sau mai puțină lumină, o ventilație a aerului mai bună sau mai greu de realizat, iar aceste lucruri contribuie la confortul pe care-l resimțim locuind într-o astfel de casă.

Activitatea face parte din proiectul cultural:

Pași pitici prin patria patrimoniului. Cum privim, ce înțelegem, de ce prețuim

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.