Marchiza – detalii provocare
În cele două atelierele pe care le facem împreună la Școala Gimnazială Herăstrău învățăm despre valorile de patrimoniu cultural, despre cum clădirile istorice formează imaginea orașul, despre inima orașului, despre monumente reprezentative și importanța detaliului.
A venit timpul să ieșim din casă și din clasă, și să descoperim un element important care va fi răspuns la provocarea noastră:
Marchiza
Ce este o marchiză:
Poate vă gândiți la titlul nobiliar dat fiicei sau soției marchizului, dar nu la el ne referim, ci la un element de pe fațadele caselor istorice. Dar da, este un element care înnobilează casa.
Marchiza este acoperișul de sticlă și fier forjat aflat deasupra intrării principale în casele istorice (vechi). Rolul marchizei era de a proteja de ploaie, dar și de a decora, de a înnobila fațada. Marchizele sunt întâlnite pe fațada dinspre curte a casei, deasupra intrării principale. Prin schimbarea organizării străzilor și a parcelor, unele intrări cu marchize au ajuns azi spre stradă. Asta nu trebuie să vă îngrijoreze.
La început, atunci când au apărut, marchizele aveau formă de scoică sau de coadă de păun, însă, cu timpul, acestea s-au mai schimbat și au devenit mai drepte, iar unele dintre bucățile de sticlă au fost colorate.
Pe scurt:
Marchiza este o structură din metal și sticlă, frumos decorată, situată deasupra intrărilor principale ale unor case istorice.
Unde găsim marchizele:
- deasupra intrării, la casele istorice, din centrul istoric al orașului.
De ce să răspund la provocare:
- pentru a cunoaște elemente importante ale fațadelor caselor istorice;
- le oferă copiilor posibilitatea de a participa la cea de-a treia întâlnire cu echipa lui Pippin. Această întâlnire se desfășoară pe străzi frumoase (liniștite și cu trotuar) din București. În cadrul întâlnirii se va face o vânătoare de comori, se va răspunde la ghicitori și se vor cunoaște case și poveștile lor.
- copiii cu lucrările cele mai votate pot să primească unul dintre premii*.
Ce fac după ce găsesc o marchiză:
- marchizele identificate în oraș vor fi fotografiate / desenate, iar imaginile vor fi încărcate în galeria special pregătită;
- apreciem în mod special dacă în imagine apare și copilul care a găsit marchiza, sau dacă copilul a desenat marchiza după imaginea realizată în oraș;
- pentru fiecare copil se încarcă o imagine până cel târziu 10 iunie 2024;
- imaginea se poate încărca începând cu 2 iunie apăsând aici, pe galerie Marchiză
Primii 100 de copii care au încărcat o imagine clară a marchizei vor putea merge pe traseul ghidat împreună cu membri ai echipei lui Pippin.
La punctul de întâlnire copiii vor veni însoțiți de cadrul didactic sau de părinți.
Putem organiza și ieșiri direct cu cadrul didactic, dacă stabilim acest lucru împreună.
Datele pentru trasee vor fi stabilite în apropierea zilelor de 15–16 iunie.
Despre votarea lucrărilor:
Imediat ce o imagine este încărcată, aceasta poate fi votată. Perioada de votare este între data încărcării și 12 iunie 2024 (inclusiv).
Despre premii:
- copiii care au cele mai votate 5 lucrări vor primi câte o carte (la alegere) de la Editura ACS, Colecția Cartea de salvare. Voturile sunt date de susținătorii copiilor și de cei care apreciază lucrările, direct pe site-ul lui Pippin, în galeria foto unde se încarcă imaginile;
- echipa de proiect va selecta încă 5 lucrări care vor fi premiate în egală măsură (câte o carte de la Editura ACS, colecția Cartea de salvare).
Activitatea face parte din proiectul cultural:
Pași pitici prin patria patrimoniului. Cum privim, ce înțelegem, de ce prețuim
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Şcoala Gimnazială „Herăstrău”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Patrimonescu.ro