fbpx

„Pippin, pune-ți o dorință!” – teatru pentru copii

Foto: Rebeca Grigorescu, Moment Photography

În 2023 am urcat pentru prima oară Patrimoniul pe scenă într-un spectacol de teatru adresat copiilor.

16 spectacole și aproape 2.000 de spectactatori au văzut piesa “Pippin, pune-ți o dorință”.

În 2024 avem bucuria să îi aducem din nou pe scenă pe Pippin și prietenii săi: Riri, Șori, Lilu, Miorlăceanu, Cavalerul în armură, Greierele și cele șase căsuțe dansatoare. Mesajul despre importanța păstrării caselor istorice și a elementelor autentice ale fațadelor, fiecare la locul lor, este transmis prin joacă, muzică, limbaj adaptat și o mulțime de peripeții prin care trec cele opt personaje.

Piesa de teatru: „Pippin, pune-ți o dorință” (5+)

Este aniversarea lui Pippin. O petrecere atent pregătită în balconul casei lui Pippin, la care sunt invitați să participe prietenii și colegii de școală. Situația se schimbă însă când cavalerul în armură de pe casa vecinilor ia o decizie categorică, ce transformă o petrecere obișnuită într-una de căutări și descoperiri.

Învățăm de ce fiecare element de pe fațadă are locul său și nu se potrivește oriunde; care a fost primul balcon din București și de ce oamenii acelor vremuri au fost contrariați de apariția sa; despre casa cu geamuri bombate, despre meșteri și meserii, despre străzi cu istorie și frumusețea lor.

Important de reținut e că toate elementele de patrimoniu la care se face referire în piesa de teatru sunt reale. Împreună cu adulții, copiii le vor putea regăsi pe străzile Bucureștiului fiind un proces continuu de învățare și descoperire.

Piesa de teatru este o adaptare a textului scris de Laura Hangiu. O parte dintre secvențele piesei se regăsesc în podcastul lui Pippin cel curios sau în cartea Sus, pe acoperiș! Pippin și cavalerii în armură.

O întreagă echipă de profesioniști, cu experiență de circa 20 de ani în artele spectacolului, au transformat ideile într-o piesă de teatru dinamică și plină de informații utile.

  • regia: Tony Dumitrescu și Brîndușa Ionașcu
  • interpretează: Paul Cimpoieru, Veronica Stoian, Ionel Barac, Silviu Oltean, Brîndușa Ionașcu, Tony Dumitrescu
  • costume și decor: Bogdana Pascal
  • coordonator proiect: Anca Dină

Foto: Rebeca Grigorescu, Moment Photography

Cine este Pippin?

Pippin, personajul principal, este un pițigoi albastru, mare iubitor al patrimoniului cultural. A descoperit fațadele caselor istorice din întâmplare, în 2018, cu ajutorul Laurei Hangiu, și de atunci zboară prin toată țara în căutarea frumosului. Și-a făcut o mulțime de prieteni: burlanul cu cap marin, mascaronii și atlanții, pe care i-a prezentat apoi copiilor și tuturor viețuitoarelor din lumea celor care “nu cuvântă” în graiul oamenilor. Așa se face că acum Pippin are mii de prieteni în rândul copiilor și oamenilor mari, dar și între elementele de pe fațadele clădirilor istorice sau animalele ce îl însoțesc în călătoriile sale.

Poți avea o primă întâlnire cu Pippin răsfoind cărțile scrise de Laura Hangiu și pregătite la Editura ACS  “Zborul ZCP39, căutarea lui Pippin”, ilustrație Eduard Bălaș, “Capra cu trei uși”, ilustrație Diana Tivu, “Sus, pe acoperiș! Pippin și cavalerii în armură.” Sau poți să te lași sedus de informațiile ce te așteaptă la un click distanță pe pippincelcurios.ro . Sigur trebuie să asculți și episoadele create de noi în primul podcast despre patrimoniu pentru copii. Sunt fix pe prima pagină a acestui website.

Indiferent de cât de bine îl cunoști pe Pippin, te invităm la teatru. Promitem să fie cea mai simpatică formă de învățare: prin joc și voie bună.

Imagini de la spectacole susținute în București, Ploiești, Pleașa, Petrăchioaia, Frumușani

Piesa de teatru este realizată de ACS în colaborare cu Compania 9.

Despre ACS:

Să facem bine patrimoniului și pentru patrimoniul cultural! Acesta este motto-ul nostru. Educația este principala cale de acțiune: educația pentru specialiști și public de toate vârstele, prin proiecte culturale și editoriale.

Art Conservation Support – ACS funcționează ca ONG din 2009, dar se bazează pe experiența de lungă durată în conservarea patrimoniului cultural a membrilor săi.

În cei peste 10 ani, am realizat proiecte culturale și editorial (să tot fie vreo 50 la număr), adresate specialiștilor sau publicului larg de toate vârstele. Amintim câteva proiecte dragi nouă, în care am avut și activități pentru copii: “În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare științifică”, “Despre restaurare” și “Despre restaurare – patrimoniu mobil”, “Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”, „Pippin zboară la țară”, „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”, „Patrimoniul pe scenă”, „De vorbă cu patrimoniul. Casele spun povești”.

O carte de vizită aleasă sunt titlurile realizate în cadrul Editurii ACS:

Compania 9

“Compania 9” este o companie de teatru independent ai cărei membri sunt artiști profesioniști specializați în principal pe teatru interactiv și teatru non-verbal, iar scopul său principal este derularea de activități culturale direcționate atât pe dezvoltarea comunității în care se desfașoară, cât și pe dezvoltarea personală a participanților.

În portofoliul propriu de spectacole regăsim spectacolele : “Doi dintre noi”, “Tinerețe fără bătrânețe”,Poveste din Bucovina”, trilogia „Ecce Homo”, „Obsesii-Turneul Stradivarius”, „Toți cinci” “Fluturi și oameni”, “Curcubeul poveștilor”, dar am și “livrat” creații pentru diferite teatre: Teatrul Ion Creangă (“România dodoloață”, “Supereroii revin”), Opera Comică pentru Copii („Copiii în Țara Minunilor”).

Contact:

office@acs.org.ro

0721 717 066

Ne susțin:

„Pippin, pune-ți o dorință!” este parte din proiectul cultural „Pași pitici prin patria patrimoniului. Cum privim, ce înțelegem, de ce prețuim.”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri proiect: Patrimonescu.ro, E-Căldura, Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi, Dilu Dila TV, Asociația Creative Sports.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *