Cum să vezi prin geamurile bombate?
autor Laura Hangiu
Poate că geamurile bombate nu te lasă să vezi în interiorul casei, dar cărțile o pot face. Așa că îți spun și ție ce am aflat din cărți. Petrache Dancovici, cel care și-a construit casa cu geamuri bombate de pe strada Radu Calomfirescu (nr. 15), era un mare negustor ce avea o prăvălie în București și care se numea „La leul de aur”.
Având una dintre cele mai bine aprovizionate prăvălii din București în acea perioadă (1860), e ușor de înțeles că Petrache Dancovici călătorea mult. Așa a adus în casa lui multe dintre obiectele cumpărate din Franța, Austria sau Anglia, acestea fiind adevărate noutăți pentru acea vreme. Acest priceput negustor a fost printre primii din București care a instalat telegraful în casă. Ce înseamnă asta? Că nu mai trebuia să tragi clopoțelul de sârmă ca să îți anunți sosirea la ușa gazdei, ci apăsai butonul soneriei electrice.
Pereții camerelor înalte și spațioase erau acoperiți cu tapet de mătase de diferite culori – țesut cu fir auriu –, iar statuetele și ornamentele din bronz și ceramică întâlnite în casa negustorului erau și ele aduse din străinătate, din Viena și Paris. Pentru filtrarea apei, Petrache Dancovici folosea vase mari de ceramică poroasă, pe care le umplea de la cișmeaua de fontă din curte, cumpărată și ea într-una dintre călătoriile sale.
Chiar dacă o mare parte dintre aceste lucruri au dispărut sau nu mai sunt o noutate pentru noi – cei din prezent –, ele au reprezentat o inovație atunci când negustorul Petrache Dancovici le-a introdus în București.
***
Articolul face parte din proiectul cultural „Patrimoniul pe scenă”
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.