Patrimoniul pe scenă: teatru pentru copii
E o bucurie să le vorbești copiilor despre lucrurile care te pasionează și în care crezi. Dacă aprinzi luminițele din ochii lor, știi pe dată că nu vor trece nepăsători pe lângă informație. Dar cum să le vorbești celor mici despre lucruri care adesea nu sunt știute nici de cei mari: moștenirea culturală.
După multe proiecte culturale și editoriale desfășurate, pentru ca patrimoniul cultural să fie pe mâini bune, de această dată am pus la cale un spectacol de teatru pentru cei mici (5+). Patrimoniul cultural la care facem referire pe întreg parcursul reprezentației este real și poate fi văzut de copii pe străzile Bucureștiului.
Interpretat de oameni mari pe înțelesul copiilor, cu personaje desprinse din pagini de carte, teatrul devine un mijloc facil de a transmite atât informații, cât și emoțiile și atitudinea pe care personajele, atât de reale, le au în raport cu patrimoniul.
Pippin, personajul principal, este un pițigoi albastru, mare iubitor al patrimoniului cultural. A descoperit fațadele caselor istorice din întâmplare, în 2018, cu ajutorul Laurei Hangiu, și de atunci zboară prin toată țara în căutarea frumosului. Și-a făcut o mulțime de prieteni: burlanul cu cap marin, mascaronii și atlanții, pe care i-a prezentat apoi copiilor și tuturor viețuitoarelor din lumea celor care “nu cuvântă” în graiul oamenilor. Așa se face că acum Pippin are mii de prieteni în rândul copiilor și oamenilor mari, dar și între elementele de pe fațadele clădirilor istorice sau animalele ce îl însoțesc în călătoriile sale.
Poate îl cunoști deja pe Pippin din cărți, povești sau activități, dar hai să îl revezi în prima piesă de teatru din România, despre patrimoniul cultural, pe înțelesul copiilor.
Iar dacă încă nu îl știi pe Pippin, e timpul să îl descoperi. Poți avea o primă întâlnire cu el când răsfoiești cartea “Zborul ZCP39, căutarea lui Pippin”, autor Laura Hangiu și ilustrație Eduard Bălaș. Sau poți să te lași sedus de informațiile ce te așteaptă la un click distanță pe pippincelcurios.ro . Sigur trebuie să asculți și episoadele create de noi în primul podcast despre patrimoniu pentru copii. Sunt fix pe prima pagină a acestui website.
Indiferent de cât de bine îl cunoști pe Pippin, te invităm la teatru. Promitem să fie cea mai simpatică formă de învățare: prin joc și voie bună.
Hai la petrecerea lui Pippin!
Piesa de teatru: „Pippin, pune-ți o dorință”
Este aniversarea lui Pippin. O petrecere atent pregătită în balconul casei lui Pippin, la care sunt invitați să participe prietenii și colegii de școală. Situația se schimbă însă când cavalerul în armură de pe casa vecinilor ia o decizie categorică, ce transformă o petrecere obișnuită într-una de căutări și descoperiri.
Învățăm de ce fiecare element de pe fațadă are locul său și nu se potrivește oriunde; care a fost primul balcon din București și de ce oamenii acelor vremuri au fost contrariați de apariția sa; despre casa cu geamuri bombate, despre meșteri și meserii, despre străzi cu istorie și frumusețea lor.
Piesa de teatru este o adaptare a textului scris de Laura Hangiu.
Avem o echipă de profesioniști ce te așteaptă:
- regia: Tony Dumitrescu și Brîndușa Ionașcu
- interpretează: Tony Dumitrescu, Brîndușa Ionașcu, Veronica Stoian, Ionel Barac, Paul Cimpoieru, Silviu Oltean, Matei Ioan Pîrvulescu
- costume și decor: Bogdana Pascal
Piesa de teatru va fi însoțită de o carte care aduce și alte informații și propune un traseu de urmat în București.
Sus, pe acoperiș! Pippin și cavalerii în armură este o carte ce aduce laolaltă întâmplările pițigoiului Pippin și lucrările unuia dintre cei mai mari tinichigii ai Bucureștiului interbelic, Alexandru Dimitriu. Cartea se deschide cu povestea „Ce bine e acasă!”, al cărei fir narativ a fost preluat și împletit cu secvențe din alte povești ale pițigoiului Pippin, creând astfel scenariul piesei de teatru, „Pippin, pune-ți o dorință!”. Povestea de bază, „Ce bine e acasă!” este despre a găsi un loc potrivit pentru fiecare, despre prietenie și despre idei strălucite, dar este și despre a învăța să apreciezi ceea ce ai.
Partea a doua a cărții îi povestește cititorului despre meșterul tinichigiu Alexandru Dimitriu, despre cavalerii pe care acesta i-a făcut și pe care i-a urcat pe diverse clădiri, dar și despre numeroasele acoperișuri din tablă sau din ardezie realizate în toată țara. Pentru a putea admira o parte din lucrările meșterului, autoarea cărții îi propune cititorului un traseu în centrul Bucureștiului, în zona cuprinsă între Piața Romană și Piața Victoriei. Cele patru case incluse în acest traseu sunt prezentate separat, fiecare dintre acestea având câte un element arhitectural și decorativ descris în detaliu. Parcurgând traseul, cei mici vor descoperi o lume nouă, o lume a acoperișurilor și înălțimilor, și vor găsi răspunsurile la întrebările lăsate în paginile cărții.
Facem patrimoniul mai accesibil de înțeles și de iubit.
Urcăm patrimoniul pe scenă, pentru a-l vedea în toată splendarea sa, pentru a-l sărbători, pentru a-l cunoaște și a-l recunoște.
Foto: Rebeca Grigorescu, Moment Photography
Despre ACS:
Să facem bine patrimoniului și pentru patrimoniul cultural! Acesta este motto-ul nostru. Educația este principala cale de acțiune: educația pentru specialiști și public de toate vârstele, prin proiecte culturale și editoriale.
Art Conservation Support – ACS funcționează ca ONG din 2009, dar se bazează pe experiența de lungă durată în conservarea patrimoniului cultural a membrilor săi.
În cei peste 10 ani, am realizat proiecte culturale și editorial (să tot fie vreo 50 la număr), adresate specialiștilor sau publicului larg de toate vârstele. Amintim câteva proiecte dragi nouă, în care am avut și activități pentru copii: “În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare științifică”, “Despre restaurare” și “Despre restaurare – patrimoniu mobil” sau “Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”, „Pippin zboară la țară”, „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”.
O carte de vizită aleasă sunt titlurile realizate din cadrul Editurii ACS.
Compania 9
“Compania 9” este o companie de teatru independent ai cărei membri sunt artiști profesioniști specializați în principal pe teatru interactiv și teatru non-verbal, iar scopul său principal este derularea de activități culturale direcționate atât pe dezvoltarea comunității în care se desfașoară, cât și pe dezvoltarea personală a participanților.
În portofoliul propriu de spectacole regăsim spectacolele : “Doi dintre noi”, “Tinerețe fără bătrânețe”,Poveste din Bucovina”, trilogia „Ecce Homo”, „Obsesii-Turneul Stradivarius”, „Toți cinci” “Fluturi și oameni”, “Curcubeul poveștilor”, dar am și “livrat” creații pentru diferite teatre: Teatrul Ion Creangă (“România dodoloață”, “Supereroii revin”), Opera Comică pentru Copii („Copiii în Țara Minunilor”).
Ne susțin:
„Pippin, pune-ți o dorință!” este parte din proiectul cultural „Patrimoniul pe scenă” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Parteneri proiect: Patrimonescu.ro, E-Căldura, Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi, Biblioteca Națională a României, Centrul European Cultural și de Tineret „Nicolae Bălcescu”.