Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor – proiectul
Să știi să privești în jur și să înțelegi sensul celor văzute, se învață. Acesta a fost motto-ul proiectului “Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”, proiect care a avut ca scop conștientizarea copiilor, și a adulților din jurul lor, despre frumosul regăsit la nivelul clădirilor istorice, pentru o mai bună conservare în timp a patrimoniului cultural.
Proiectul s-a adresat copiilor cu vârste de 6-12 ani, în mod direct, și adulților din jurul lor, în mod indirect. Organizați în mici echipe de 2-4 copii, parcipanții au urmat un modul de 4 ateliere online ce au prezentat într-un limbaj adaptat informații despre patrimoniul cultural și însemnătatea sa, despre diferitele elemente ce dau identitate unei fațade istorice, despre cum se dezvoltă o localitate și care sunt elementele sale importante – din punct de vedere al patrimoniului arhitectural, despre cum influențează oamenii dezvoltarea, păstrarea sau distrugerea unui loc. Am vorbit despre intrușii care strică prin prezența lor fațadele, despre balaurul cu șapte capete ce se abate asupra patrimoniului și despre eroii care îl pot învinge.
Cu un bagaj de cunoștințe alimentat în cadrul atelierelor online, și suport de informații și exemple expuse pe website-ul proiectului: pippincelcurios.ro, echipele au pornit în misiuni de detectivi pentru a răspunde provocării de a identifica în localitatea lor cele mai frumoase elemente sau ansambluri: fereastra, ușa, balconul, strada, fațada, mascaronul, cariatida, elemente zoomorfe, blazoane ori monograme ș.a. Elementele identificate au fost fotografiate, desenate, modelate; realizate în mod creativ din frunze, lemne, cusături, materiale textile ș.a. ori au fost prezentate în scris prin povești sau descrieri.
Astfel, echipele care s-au înscris la un modul (în total am desfășurat 3 module) au participat la 4 ateliere online și la 4 provocări, iar răspunsul a fost încărcat pe pippincelcurios.ro în cele 12 galerii dedicate. Fiecare modul a avut organizat un concurs în care câștigătorii au fost desemnați prin votul publicului – voturi pe site (unele lucrări au obținut peste 2.000 voturi), sau prin votul reprezentanților echipei de proiect – votul lui Pippin – pe baza întregii activități.
Personajul care a făcut comunicarea cu copiii frumoasă și prietenoasă este Pippin, un pițigoi albastru curios, creație a Laurei Hangiu, desprins dintr-o carte și pornit în zbor prin toată țara pentru a învăța cât mai multe despre locuri și localități, centre istorice, case, fațade și detaliile ce le compun.
Pippin a fost și personajul central al podcastului despre patrimoniu, pentru copii. Primele 5 episoade, ce au făcut parte din proiect, au completat informațiile despre patrimoniul cultural, stimulând atenția și imaginația copiilor.
În proiect au fost implicați circa 20 specialiști în conservarea patrimoniului, urbanism, arhitectură, sociologie, graficieni, sau actori și copii care au dat voce personajelor ce l-au însoțit pe Pippin în podcast.
Pippin și “Cele mai frumoase locuri din România” au rămas nu doar în ochii copiilor, ci și în sufletul lor.