fbpx

Balaurul cu 7 capete!

În căutarea frumosului care ne înconjoară, descoperim case de poveste care ne vorbesc de vremea în care au fost construite; ne transpun într-o lume de basm cu regi și regine, nobili, personalități din lumea științei, oameni din popor deprinși să respecte valorile înalte, să păstreze tradițiile și să trăiască în deplină armonie cu natura.

Ca în toate basmele, există și un element rău care pândește după colțul fiecărei case, doar-doar s-o ivi ocazia să se instaleze confortabil. De aceea, pe lângă casele îngrijite, din loc în loc, întâlnim și case cu diferite probleme de conservare și uneori chiar aflate în stare de ruină.

Fii tu acela care zădărnicește planurile Balaurului cu 7 capete!

Cum ajunge o casă frumoasă în stare de ruină?

În general trebuie să treacă timp pentru asta și un rău să acționeze constant asupra ei. Să combatem răul este în firea bună a omului. Dar pentru a-l învinge trebuie să îl cunoaștem.

Le-am spus lucrurilor pe nume, așadar am personificat răul și ni l-am imaginat ca fiind un Balaur cu 7 capete. Dacă unele dintre capete par mai puțin agresive, aceasta este o înșelătorie a balaurului care caută să se instaleze pe nesimțite. Demascat la timp, el se retrage, și se axează pe căutarea unor locuri unde oamenii sunt, din diferite motive, mai puțin atenți la valorile pe care le dețin.

O casă dispare treptat, sub acțiunea continuă și repetată a capetelor de balaur.

Hai să îl facem vulnerabil pe acest balaur,

descoperindu-i toate capetele!

NEPĂSAREA se furișează atunci când o casă primește reparații cu materiale noi, complet diferite și necompatibile cu cele originale, din dorința proprietarului de a „moderniza” și a aplica fără discernământ utimele inovații în materie de izolare termică. Acest cap de balaur tronează și asupra caselor în care cei care o locuiesc nu vor să mai facă nimic pentru a o întreține.

Nepăsarea față de valoare.

NEȘTIINȚA se servește de puțina cunoaștere a proprietarului care vrea să repare unele stricăciuni ale casei fără a se informa despre efectul acestora.

Adăugând caselor vechimateriale precum ferestre de tip termopan, cimenturi, polistiren, care nu le lasă să „respire” pe cele din care e făcută casa (lemn, cărămidă, piatră) face mai mult rău decât bine.

Gândiți-vă la o situație similară care ar ține de confortul nostru. Cum ar fi să ne punem vara pe caniculă o costumație etanșă din plastic – ca o pungă? Sau și mai le îndemână, cred că ați văzut cu toții ce se întâmplă cu o pâine care este mult timp uitată închisă într-o pungă din plastic!

Cum aflăm ce materiale sunt necesare pentru repararea stricăciunilor survenite în cazul unor case tradiționale ori de patrimoniu? Foarte simplu, ne spune chiar construcția asupra căreia va trebui intervenit. Adică, dacă acoperișul este din țiglă și lipsește o piesă nu vom completa cu tablă, ci vom pune tot o bucată de țiglă; când casa este tencuită cu lut și pe una din fațade pe o porțiune oarecare a căzut o parte din ea, partea lipsă va fi completată tot cu lut; dacă lipsește o bucată din lemnul traforat la cerdacul din fața casei el va fi completat tot cu lemn traforat după modelul existent. Altfel, nu numai aspectul estetic va avea de suferit, ci chiar rezistența clădirii.

Neștiința

DELĂSAREA e parșivă prin aceea că te înșeală spunându-ți că ai tot timpul din lume să rezolvi o problemă și că nu e necesar să te ocupi azi ci, poți lăsa pe mâine. Mâine o să se transforme în poimâine și uite așa, o problemă minoră care putea fi tratată ușor și cu puțini bani, ajunge să se agraveze. Un stricăciune mică devine mare, reparația tot mai costisitoare, iar uneori și foarte greu de rezolvat.

Delăsarea

ÎNGĂLAREA țintește la sigur în casele ocupate de oamenii prieteni cu acest cap răutăcios care predispune la dezordine, distrugere și mizerie. Fie că nu e casa lor și prin urmare nu le pasă ce se întâmplă cu ea, fie că nu au posibilități dar nici voință să facă ceva, stilul de viață al unor oameni este de așa natură încât atrag acest cap al balaurului asupra caselor lor.

Odată instalat, e mai greu ca acest cap să dispară și își poate aduce ușor în ajutor, la stricat, alte capete surate pentru ca balaurul să fie prezent în toată puterea.

Îngălarea
Îngălarea

NEPUTINȚA își face simțită prezența atunci când proprietarul casei este în imposibilitatea de a remedia corespunzător unele degradări apărute.

Aceste motive pot fi:

  • dificultatea de a procura același tip de material pentru înlocuirea celui degradat;
  • pierderea treptată a meșteșugurilor vechi și implicit a oamenilor care să se priceapă la aplicarea lor;
  • posibilități financiare limitate

Astfel, dincolo de voință, intervine alegerea între a nu face nimic (și atunci îți pui casa în pericol), ori a face ceva dar cu un material diferit care nu corespunde estetic, dar practic remediază problema.

Neputința
Neputința

PUSTIIREA cuprinde toate locurile părăsite de oameni. Profită de faptul că stăpânii casei nu mai există și copii lor sunt stabiliți în alte locuri. Cum oare poate fi combătut acest cap al Pustiirii? Simplu – zicem noi! Nu lăsa să se degradeze o casa prin nelocuire, dă-o pe mâna unor oameni care să o aprecieze și care știu să se bucure de un trai tihnit în ea!

Chiar dacă despărțirea, prin înstrăinare, de casa părintească este grea, acesta este singurul mod prin care putem salva acea casă.

Decât să vezi cum se ruinează toate amintirile mai bine să oferi un loc în care viața continuă.

Pustiirea

REAUA INTENȚIE

Cel mai cumplit dintre capetele balaurului, acționează atât la nivel individual cât și colectiv și se hrănește din cel mai urât și josnic sentiment – ura! Ura este alimentată de invidie, frustratrea de a nu fi avut în posesie ceva frumos.

Acest cap al balaurului se inserează în mintea oamenilor lipsiți de educație care prin acte de vandalism doresc să distrugă frumosul ce le iese în cale.

La primul nivel vandalismele sunt concretizate prin spargerea geamurilor, zgârierea pereților, acoperirea lor cu graffitti.

La un nivel mai mare apare piața imobiliarelor care vânează terenuri în centru, profitabile și bune de construit. Oamenii din spate, lipsiți de respect pentru patrimoniu și mânați de dorința de a câștiga mult și repede, caută în ascuns să piară clădirile care îi împiedică să își atingă scopul.

La maxim, războiaele dintre state întăresc puterea de disturgere a acestui balaur consumator de case frumoase și deosebit de valoroase atât din punct de vedere istoric cât și artistic.

Reaua Intenție

Știți voi, dragi copii, cine poate învinge acest balaur?

Educația

Educația ne ajută să știm cum să acționăm și când.

Ea poate invinge și lenea, și delăsarea și adesea chiar reaua intenție.

Autor text: Maria-Magdalena Drobotă