fbpx

Ce este stilul arhitectural?

Autor text: Oana Marinache, istoric de artă

Multora dintre noi ne place să admirăm diferite clădiri, să remarcăm forma și din ce materiale au fost realizate, să observăm elementele care le înfrumusețează, fie ele de pe acoperiș, din jurul ferestrelor sau intrării. Este posibil să apreciem și când o construcție este mai veche și mai decorată ori și-a pierdut unele elemente care o înfrumusețau mai demult.

Atunci când călătorim în alte regiuni, de exemplu spre munte, poate ne gândim cât de diferite sunt așezările, unele case sunt singure pe coline sau la înălțime. Desigur că și zona geografică și clima au o influență mare asupra modului în care oamenii au locuit și clădit.

Poate că într-o etapă oamenii au avut doar lemn la îndemână și au învățat să scrijelească diferite modele sau poate că acum avem materiale rezistente, beton, oțel și sticlă, care ne permit să ridicăm clădiri foarte înalte, cu multe etaje și spații largi. Cum în unele localități terenul este rar și scump se prea poate ca noii proprietari să transforme și să extindă unele case mai vechi, adăugându-le alte elemente.

Există oameni care au fost preocupați de toate aceste lucruri, le-au observat cu atenție și au încercat să remarce schimbările și să definească astfel stilurile arhitecturale. Pentru că unele așezări omenești nu mai sunt întregi, au fost dărâmate de cutremure sau războaie, au fost făcute săpături arheologice, adică în straturile din adâncimea pământului. Așa au fost găsite diferite obiecte, decorații, fragmente sau părți din așezările vechi, dintre care unele au fost chiar duse în laboratoare să fie analizate și mai atent. Cercetătorii au început să înțeleagă cum au fost construite sau au încercat să reconstituie clădirile vechi, sau să spună cum diferite lucruri au circulat sau au influențat modul de locuire în alte zone.

Sibiu

Așa cum noi ne schimbăm hainele când creștem sau când mergem la școală sau la joacă sau chiar ne îmbrăcăm deosebit la o ocazie, putem să ne imaginăm că și construcțiile sunt altfel de-a lungul timpului. Nu întotdeauna oamenii inventează decorații noi ci mai degrabă redescoperă și refolosesc elemente frumoase mai vechi, îmbinându-le sau punându-le altfel. Astăzi ne uităm foarte mult la fotografii și filmări pentru a afla informații noi, dar pe vremuri oamenii povesteau, desenau, scriau, trimiteau modele și obiecte pentru a fi în pas cu noutățile. Călătoriile și schimbările aveau loc cu o anumită întârziere și poate că în anumite zone nici nu se observă multe lucruri noi, fie pentru că nu erau meșteri care să le realizeze fie pentru că nu aveau materialele necesare.

Toate aceste lucruri legate de modul de construire și înfrumusețare, nevoile oamenilor de a se adăposti, locui și lucra, modul în care circulă ideile, materialele și tehnologiile, cum folosesc tradițiile și evoluează de-a lungul timpului, în diferite zone, vor fi discutate mai departe și vor defini stilurile arhitecturale importante. Cu toate că vom prezenta lucruri întâmplate cu mult timp în urmă sau vom aminti de oameni care au trăit înaintea noastră, acestea ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim și să fim mai atenți la construcțiile și elementele lor valoroase, pe care trebuie să le păstrăm sau să le restaurăm păstrând toate elementele lor.

Stilul Neoclasic

Romantismul

Stilul Art Nouveau

Stilul Art Deco

Stilul neoromânesc

Stilul eclectic

Eclectismul mediteraneean

***

Articolul face parte din proiectul cultural „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.