fbpx

Fereastra – P1/SIII

Prima provocare, din seria de toamnă, 2022, este – fereastra

Deși ne-am jucat și cu alte ocazii în căutarea ferestrelor, considerăm că este foarte util să revenim asupra lor.

Desigur că există o mulțime de elemente care merită atenția noastră, dar fereastra este cea care se găsește pe orice fațadă, îi influențează mult aspectul și, din păcate, este printre primele înlocuite atunci când un proprietar vrea să schimbe ceva la casa sa.

Împreună vom descoperi frumusețea ferestrelor ce au făcut istorie cu tâmplăria lor de lemn, cu ansadramente bine conturate, cu elemente de feronerie meșteșugit croite, cu obloane sau tot felul de elemente decorative.

Privindu-le cu atenție,  sperăm că le vom aprecia mai mult.

Vorba ceea: să nu “aruncăm fereastra pe fereastră”!

Casuță din Arbore, Suceava

Fereastra, cel mai comun și util element decorativ al unei fațade

Ce trebuie să știm înainte de a începe prima misiune?

  • Vă rugăm să citiți pentru început povestea despre ferestre pregătită de Laura și informațiile culese de Anca.
  • Mai trebuie știut că vom căuta ferestre simple sau bogat ornamentate, ferestre autentice, netransformate de apariția geamului cu profil de plastic (numit și „de tip termopan” în ansamblu).
  • Vă rugăm să nu alegeți modele dintre ferestrele noi, ci din cele care au făcut istorie, chiar dacă, poate, starea lor de conservare nu este cea mai bună.
  • Vă rugăm să încercați să surprindeți detaliile de fațadă în care sunt ferestrele/fereastra care vă interesează, și nu întreg ansamblul.

Atunci când cautați o fereastră frumoasă să vă gândiți și de ce o alegeți pe ea, și nu altă surată de-a ei. Ce vă place? De ce e ea deosebită pentru voi? Poate vă leagă de ea o amintire (sau un coleg de echipă îi știe povestea). Poate vă place cum lumina se joacă pe formele ei. Sau poate e ceva ce pur și simplu nu ați mai văzut, vă place, și despre care ați vrea să vă informați. Multe sunt motivele pentru care se poate alege o anumită fereastră. Transmite-ne, sau roagă adultul de lângă tine să ne transmită, răspunsul tău la întrebarea: de ce ai ales această fereastră (se va completa în galeria online).

  • Împreună cu colegul sau ceilalți detectivi din echipă, căutați fereastra / sau ferestrele care vă plac.

După ce găsim fereastra, ce facem?

Odată identificată fereastra, găsiți un mod prin care ea să ajungă la noi. Nu, nu o scoateți de la locul ei

Imaginea ei trebuie să ajungă la noi 🙂

Cum? Prin fotografierea ferestrei sau prin fotografiere/scanarea lucrării/lucrărilor echipei și transmiterea imaginii către noi.

Fiecare echipă poate încărca în galerie între 2 și 4 imagini cu diferite ferestre identificate în localitatea lor sau una apropiată (dragă): fotografii, desene, modelaj după ferestre, colaj sau orice tehnică de exprimare artistică, nedistructivă pentru om sau patrimoniu.

În plus, fiecare echipă poate încărca în aceeași galerie un colaj al imaginilor realizate de echipă în timpul atelierelor online (sau urmare a acestora). Ajungem deci la un maxim de 5 imagini (individuale sau colaj).

La ce să fiu atent?

În cazul în care alegeți să vă exprimați prin fotografie – vă rugăm să fiți atenți la încadrarea în imagine a ferestrei, la cum lumina și alte elemente din apropiere compun imaginea.

Puteți încadra fereastra cu ceva din jurul ei: poate un copăcel, o umbră, o parte dintr-un balcon, sau poate o asociere de două ferestre pereche.

Pentru desene, pictură, modelaj ș.a. vă rugăm ca modelul să fie o fereastră reală, descoperită de voi, în localitatea în care trăiți. Atenție și în cazul lucrărilor realizate de voi cum le fotografiați. Să fie fotografiate în lumină bună (pe cât posibil naturală), să nu fie umbre peste lucrare, să fie o imagine clară, netremurată ș.a.

De voi depinde cum vă puneți în valoare munca.

Cum trimitem lucrările?

Galeria pentru imagini va fi disponibilă pe site, cu link aici, înainte de finalizarea ultimului atelier 1 (30 septembrie).

Revenim cu detalii.

Până când să trimitem răsupunsul la provocare?

Recomandăm ca fiecare provocare să își găsească răspunsul în prima săptămână de la anunțarea ei, astfel încât să nu se aglomereze prea multe de facut.

Totuși, fiecare echipă de mici detectivi are la dispoziție 2 săptămâni pentru a încărca răspunsurile la o provocare.

Provocarea 1/SIII – Fereastra, este anunțată pe 28 septembrie 2022, iar timpul dedicat realizării ei și trimiterii rezultatului, este până pe 12 octombrie 2022.

Atenție! Aplicația se închide automat pe 12 octombrie, ora 12 PM.

După ce postați, invități prietenii la vot

Voi ați găsit ferestre frumoase?

Pentru a ne face mai bine înțeleși, iată câteva exemple despre ce considerăm noi că e frumos și merită a fi păstrat.