fbpx

Păpușa din frunze de porumb sau din paie

Păpușile de odinioară nu arătau precum celebra Barbie sau păpușa Elsa din lumea Disney. Erau mai simple, confecționate din materiale pe care fetițele sau mamele acestora le aveau la îndemâna, dar se bucurau de o nețărmuită dragoste din partea celor care le deveneau „mame”. Fetițele le croiau haine precum cele ale femeilor din sat, de aceea multe păpuși din satele tradiționale purtau haine specifice locului.
Cu timpul au mai apărut și păpușile făcute din pănuși de porumb cu părul din mătase de porumb întâlnite des în zonele în care se cultiva această cereală.

Deși jucăriile erau puține și diversitatea lor limitată la materialele pe care familia le avea în gospodărie, imaginația și inventivitatea copiilor nu aveau limite. Astfel, pricepera și îndemânarea copilului de a confecționa jucării din materiale vegetale și animale au umplut universul copilului de altădată.

Îți propunem să îți creezi propria jucărie, din pănuși de porumb.

Instrucțiuni:

  1. Pentru a realiza o păpușă pune laolaltă mai multe paie sau frunze de porumb. Paiele, de 25 – 30 cm, va trebui să le îndoi pe jumătate ca în prima figură.
  2. Cu un pai mai lung, prinde cele două mănunchiuri, răsucind de jur împrejur. Obții astfel capul păpușii.
  3. Pentru mâini, ai nevoie de un mănunchi mai subțire de paie decât cel folosit la corpul păpușii, pe care va trebui să îl treci, pe la spate, prin legătura din jurul gâtului.
    Pe cele două mâini astfel create, egale ca dimensiune, răsucește paie ca în figură pentru a da formă mâinilor și leagă-le la spate cu un mic nod.
  4. Leagă mijlocul păpușii cu paie, răsucite de jur împrejur, prinzând în această legătură și mâinile.

Bucura-te de păpușa ta și, de ce nu, încearcă să creezi modele noi prin răsuciri, împletiri și prinderi ale paielor!

  • Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS ,Bucureşti, 2020