fbpx

Cele mai frumoase locuri în ochii copiilor – impresii de la participanți, sesiunea martie-aprilie

Fiecare proiect se construiește în echipă, iar echipa este mai mult decât grupul de oameni care îl structurează. Echipa este reprezentată de toți cei care au legătură cu proiectul, care fac ceva pentru el sau care beneficiază de rezultatele sale.

“Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor” este un proiect gândit în echipă și construit de fiecare participant pentru că am ales să ne jucăm de-a predarea ștafetei de la grupul central spre grupuri mici și de la fiecare mic grup – echipă de detectivi – către bază. Învățăm astfel de la ceilalți și prin experiența noastră, construim împreună amintiri și așezăm cărămidă cu cărămidă o fundație traină a respectului pentru patrimoniul cultural.

Prin “Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor” înveți să recunoști frumosul din jur. Frumosul regăsit sub formă de fațade și detalii arhitecturale, armonie și expresie artistică.

Iată câteva impresii despre proiect primite de la echipe din sesiunea martie-aprilie 2022 a proiectului:

“Este un proiect tare frumos, educativ atât pentru copii cât și pentru părinți. După aceste ateliere am rămas foarte plăcut surprinși să ne vedem copiii observând clădiri sau elemente ale acestora, indentificandu-le, admirându-le, punând întrebări. De asemenea provocările au oferit oportunități de discuții și conectare cu ei și au transformat multe plimbări, din punctul A în punctul B, în mici aventuri de explorare urbană. Mulțumim!”

Echipa T.A.S.A: Ștefania Lăzărescu, Andrei Lăzărescu, Toma Teica și Ana Teica, din București

“Este un proiect TEMERAR – pentru că este un proiect unic, îndrăzneț, valoros. Nu am regăsit această temă în noianul de ateliere fizice sau online pentru copii, cu atât mai mult pe segementul lor de vârstă. 

Atelierele au îmbrăcat frumos „scheletul cunoștințelor”, au deschis apetitul spre cunoaștere, spre mai mult pe aceasta temă și au dat naștere unor avalanșe de întrebări în ceea ce privește trecutul dar și comportamentul / atitudinea comunității și implicarea legiuitorului în scopul protejării clădirilor de patrimoniu.”   

Echipa Stilton: Matei Lucescu și Ilinca Popa, din București

“Noi vă mulțumim pentru întreaga experiență vizuală, senzorială, de gândire și de creație artistică și nu în ultimul rând pentru timpul (atât de prețios) pe care ni l-ați oferit cu atâta generozitate.

E un proiect absolut minunat și atât de necesar! Vă suntem profund recunoscători ca l-ați initiat. Copiii noștri au învățat să privească, să aprecieze, să prețuiască și, sperăm noi, să conserve „bijuteriile” arhitectonice din Patrimoniu. Îi dorim lui Pippin și întregului proiect viață luuungă și să ajungă la cât mai mulți (ne-am dori) chiar la toți copiii din România (și la părinții lor)! Pentru că am învățat și noi, părinții, lucruri atât de frumoase și importante, care ne-au hrănit și ne-au îmbogățit sufletește!“

Echipa Copiii Spațiali: Anisia Ion și Pavel Cuconașu, din orașul Voluntari

“Proiect descris printr-un singur cuvant cu: Diversitate.

Proiectul a fost o oportunitate pe care copiii nu o vor găsi la școală sau în alte activități educaționale, deorece oferă multă libertate celor implicați, îi responsabilizează și le oferă șansa de a interacționa constructiv și de a se exprima în modul cel mai potrivit felului lor de a fi.” 

Echipa Cultural Kids: Luca Alexandru Ion, Ana Maria Teodorovici și Maria Popescu, din com. Voluntari

“A fost o călătorie foarte frumoasă în care  am descoperit că avem un oraș frumos, deși mulți spun că Ploieștiul este gri. Deși atelierele s-au terminat de mult, fetele încă îmi atrag atenția la anumite clădiri. Plimbarea de duminică prin oraș era deja o rutină… totul a trecut prea repede. Fetele au fost foarte încântate când au văzut că atelierele se țin cu doamnele de care doar auziseră și că aceastea chiar vorbesc cu ele. A fost ca atunci cand te duci să iei un autograf unei vedete și aceasta nu numai că iți semnează hârtia, dar te întreabă și ce mai faci 🙂 Toate am învățat foarte multe din acest proiect… lucruri care ne-au rămas în suflet și care cresc în fiecare zi. Atelierele au fost minunate, provocările au fost minunate. Va multumim!”

Echipa Blondele Georgescu: Ariana Gabriela Georgescu și Timeea Ioana Georgescu, din Ploiești

“Proiectul Pippin s-a încheiat de săptămâni bune, dar plimbările noastre prin oraș încă sunt pline de descoperiri entuziaste – ale vechilor prieteni (atlanți, cariatide, uși minunat decorate), precum și ale altor elemente noi pe care ani buni nu le observaserăm. Mai mult, trecând la drum lung cu mașina prin sate sau prin centrele istorice ale orașelor, avem un nou joc de familie, acela de a găsi intruși, joc ce vine în continuarea firească a atelierelor Pippin.

Trebuie să admit că spiritul de observație al fetiței s-a rafinat în mod vizibil după aceste provocări și de cele mai multe ori distinge rapid și tăios de corect elementele care nu „rimează” cu cladireă. Citez o fraza pe care mi-a spus-o deunăzi, trecând pe una din străzile pe care le fotografiasem pentru provocarea Strada: „De când cu Pippin îmi place foarte mult să pictez case istorice și să văd case vechi îngrijite bine!”. Și tot deunăzi am remarcat că, întâlnindu-se la joacă, fetele s-au hotărât singure să deseneze împreună un cerdac frumos, așa cum făcuseră la atelier. Îmi pare extrem de plăcută această împletire organică dintre joc și aprecierea frumosului zidit din jur și tocmai asta cred că e un mare atu al proiectului.

Acestea sunt doar mici întâmplări vazute, dar sigur partea nevăzută e mai mare, mai adâncă, mai importantă și cu roade de frumos în viitor! Multe mulțumiri pentru aceste ferestre jucăuse spre cunoașterea patrimoniului!

Echipa Vulpile Blânde: Andreea Mincu și Anna Kyriazopoulos-Berinde, din Cluj-Napoca

“Ne-am distrat de minune căutând „Frumosul” și pregătind materialele (modelaj, desen). Am așteptat  mereu, cu drag, să vină ziua cu următorul atelier.Vă mulțumim din suflet pentru această perioadă fantastică!!

Aș recomanda cu drag acest proiect oricărui cunoscut, deoarece ne-au impresionat atelierele pline de informații și jocuri, dar și provocările pline de distracție și aventură!”

Echipa Faurii divini: Denis Matei și Rareș Florin Matei, din Botoșani