fbpx

Masca și Mascaronul – alungă răul

.

Mascaron deasupra ferestrei – Brașov

Știați că lupta dintre bine și rău, cea despre care aflăm din povești și legende, este prezentă și în arhitectură, dar și la manifestările culturale ale oamenilor (de pildă, la sărbătorile tradiționale)? Din cele mai vechi timpuri, oamenii au dorit să alunge răul și să atragă binele. Pentru alungarea răului, în arhitectură, oamenii au folosit, spre exemplu, mascaronii.

.

Artă și Arhitectură

Mascaronii: îi întâlnim îndeosebi în marile orașe, deasupra ușilor și ferestrelor caselor istorice. Un mascaron reprezintă un cap de om, de animal sau de om-animal, uneori cu coarne și alte extensii menite a conferi acestui personaj un aer grotesc, înspăimântător. Mascaronii pot fi realizați din mai multe tipuri de elemente, combinate: antropomorfe (oameni), zoomorfe (animale), avimorfe (păsări), fitomorfe (plante). Rolul acestora este acela de gardieni, de apărători ai casei împotriva spiritelor rele și a tot ceea ce este rău.

Pentru alungarea răului, la sărbătorile tradiționale, oamenii au folosit, spre exemplu, măștile.

Etnografie și Antropologie

Măștile: sunt purtate adesea la sărbătorile locale și festivaluri. Măștile sunt folosite din cele mai vechi timpuri și fac parte din zestrea culturală a comunităților etnice: românești, maghiare, săsești etc. Măștile, ca și mascaronii, sunt gândite să producă teamă celor ce le privesc. Adesea, cei care își ascund fețele în spatele unor astfel de măști poartă costume de sărbătoare, costume confecționate în așa fel încât să adauge întregii întregii înfățișări o notă și mai înspăimântătoare.

Pentru că măștile și personajele mascate, la fel ca și mascaronii, trebuie să sperie. Au același rol: să alunge spiritele rele și tot ceea ce este rău.

Un exemplu de sărbătoare de alungare a răului este Fuga Lolelor (Urzelnlauf).

Mască din Maramureș

text: Andreea Zamfira

foto: Anca Dină, Ovidiu Baștea