Curiozități din lumea satelor din România
Bucovina: Satul Ciocănești
În Bucovina, există un sat cu numele Ciocănești, unde localnicii păstrează tradiția încondeierii ouălor de Paște. Anual, în preajma sărbătorii pascale, aici are loc un Festival al Ouălor, festival care adună meșteri de toate vârstele, pricepuți în arta încondeierii ouălor. La Ciocănești a fost amenajat chiar și un Muzeu al Ouălor Încondeiate. Foarte interesant este și faptul că multe dintre casele din acest sat (ferestre, fațade, brâuri) sunt decorate cu elementele populare specifice zonei și pe care le regăsim și pe ouăle de Paște.
Banat: casele șvăbești în stil baroc
În Banat, există case ale șvabilor (sau inspirate din cultura șvabilor) construite în stil baroc, cu fronton ondulat cu vârf rotunjit, cu obloane cu motive geometrice, vegetale. Aceste case sunt realizate din lipitură de pământ, cărămidă din pământ galben, pleavă, bălegar, apă, paie și trestie.

Transilvania: casele săsești cu „ochi de pisică”
Casele săsești seamănă cu niște mici fortificații. Accesul în curte se face printr-un gang închis cu porți masive din lemn, încastrate în ziduri care leagă construcțiile/casele unele de celelalte. Satele săsești impresionează prin statornicia geometrică: Casele au înălțimi, forme și mărimi asemănătoare, legătura dintre acestea făcându-se prin zidărie masivă. Ferestrele caselor sunt înalte, așezate departe de privirea trecătorilor curioși. Pe frontispiciul caselor săsești vechi putem descoperi maxime biblice. Unele case săsești din zona Sibiului au acoperișurile aerisite și luminate cu ajutorul lucarnelor în formă de ochi de pisică.
text: Andreea Zamfira

