fbpx

Coroana de flori și „Pomul vieții” – pentru atragerea binelui

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au dorit să atragă binele, prosperitatea, recoltele bogate, să mulțumească lui Dumnezeu pentru acestea și să se bucure.

Artă și arhitectură

Pentru exprimarea acestor dorințe, a mulțumirii și a bucuriei, în arhitectură, oamenii au folosit diverse elemente decorative, spre exemplu, florile, frunzele, coroana de flori, „pomul vieții”, cocoși, cai ș.a. Florile și frunzele, le găsim adesea așezate ca într-un buchet sau într-o coroană împodobind ferestrele, balcoanele ș.a.m.d.

Casă din Oltenia – detaliu fațadă

Etnografie și antropologie

Acestea sunt elemente decorative pe care le întâlnim pe fațadele caselor, dar și în ceramică sau pe costumele populare.

„Pomul vieții” este folosit frecvent, de exemplu, în ceramica din Oltenia (Oboga). „Pomul vieții” este unul roditor, în el rodesc fructele vieții nemuritoare.

Un exemplu de sărbătoare de atragere a binelui, a prosperității, este Sărbătoarea Coroanei (Kronenfest).

Sărbătoarea Coroanei (Kronenfest)

sărbătoare a bucuriei, care ne amintește că binele învinge

Sărbătoarea Coroanei (Kronenfest) este o veche sărbătoare săsească din Transilvania, menționată prima oară în 1764, la Cârța. Se mai păstrează doar la Axente Sever, Cârța și Mălâncrav. Este o sărbătoare a comunității, a recunoștinței și a bucuriei. În iunie, într-una din zilele dintre Sărbătoarea Sânzienelor și cea a Sfinților Petru și Pavel, tineri poartă prin sat o „coroana” realizată din flori și frunze, coroană pe care, la final, o ridică la înălțime, pe un stâlp din lemn (simbol al „pomului vieții”). După datina săsească, un tânăr urcă până în vârful „pomului” de sărbătoare, așează coroana în vârful acestuia, adresează de acolo mulțumiri tuturor și aruncă bomboane celor mai mici participanți.

„Înstruțatul boului”

sărbătoare a bucuriei, care ne amintește că binele învinge

Un alt exemplu de sărbătoare care ne amintește că binele învinge răul este „Înstruțatul boului”. Veche sărbătoare românească, despre care se spune că ar fi cunoscută de pe vremea dacilor, se mai ține astăzi în doar câteva dintre satele bistrițene (Căianul Mic, Căianul Mare, Figa etc.). Începe cu o slujbă la biserică și continuă cu o procesiune de Rusalii. Un bou este „înstruțat”, adică înfrumusețat, poartă o cunună de flori. Câțiva „cenușorci”, adică ”tineri, călare, costumaţi cu crengi verzi de copaci, au rolul de a alunga boul. Alți tineri, purtând costume populare, intervin pentru a opri boul alungat de „cenușorci”, ca într-un gest simbolic de a păstra frumusețea, bogăția și tot ceea ce este bun pentru localnici.