Câte limbi se vorbesc în lume?
Se vorbesc aproximativ 7.100 de limbi, în mai mult de 220 de țări, ne spun Joseph Yacoub și cercetătorii de la Universitatea Laval, din Canada[1].
În foarte puține țări se vorbește o singură limbă, cum se întâmplă, de exemplu, în Cuba, Islanda, Liechtenstein.
La polul opus, există țări în care un număr foarte mare de limbi sunt în uz, uneori chiar mai multe zeci. Acesta este și cazul României, în care trăiesc mai multe grupuri etno-culturale, fiecare cu limba sa proprie: română, germană, maghiară, rromani, rusă, sârbă, bulgară, croată, cehă, poloneză, italiană, greacă, armeană, turcă, tătară, ebraică ș.a.m.d. La acestea se adaugă și dialectele locale; pentru a oferi un exemplu în acest sens, indicăm limba germană vorbită în Transilvania (dialectul săsesc) și cea vorbită în Banat (dialectul șvăbesc).
Unele limbi sau dialecte se folosesc în mai multe țări.
Limba română este oficială în România, dar se vorbește (în variante dialectale) în Bulgaria, Serbia, Ucraina etc. Limba franceză este oficială în Franța, dar, în același timp, se bucură de caracter oficial și în Belgia, Elveția, Canada etc. Există și situații în care locuitori din țări diferite se înțeleg perfect în limba maternă pe care o întrebuințează în mod curent însă statele din care provin aceștia pun la îndoială unicitatea limbii respective (situația limbii române și a celei moldovenești).

[1] Surse: Joseph YACOUB, Les minorités dans le monde. Faits et analyses, Desclée de Brouwer, Paris, 1998; Jacques LECLERC, „Les langues du monde”, L’aménagement linguistique dans le monde, TLFQ, Université Laval, Québec, 8.01.2018 [https://www.axl.cefan.ulaval.ca/Langues/1div_recens.htm].
Pentru a afla mai multe, tot ce trebuie este să urmați linkurile:
Călătorie în lumea comunităților culturale
Ce înseamnă minoritate etnică și câte astfel de minorități sunt în lume?
Ce relație există între arhitectură, istorie și cultură?
text: Andreea Zamfira

