fbpx

Călătorie în lumea comunităților culturale

Fiecare regiune, fiecare comunitate din România și, de altfel, din lume, prezintă propriile-i specificități. Noi știm că, într-o țară, fiecare regiune prezintă o geografie și o istorie proprie: Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, Bucovina, Dobrogea.

Dar comunitățile ce sunt?

Sunt un fel de familii extinse. Ele se întemeiază pe sentimentul de solidaritate, adică pe acel sentiment care îi face pe oameni să se ajute reciproc sau, pur și simplu, să facă lucruri împreună, în beneficiul tuturor membrilor grupului respectiv.

Lucrare realizată de Miruna Ioana Mișleanu, clasa a V-a, Teișani, Prahova; profesor coordonator Ștefania Moise

Comunitățile etno-lingvistice sunt grupuri de oameni care au în comun limba pe care o vorbesc, religia, originea (strămoșii), istoria, miturile și credințele, tradițiile ș.a.m.d. Câteva exemple de comunități etno-lingvistice din țara noastră: românii, germanii (sașii, șvabii, landlerii), maghiarii, rromii, sârbii, slovacii.

Pentru a ne imagina cu mai multă ușurință cât de mare este diversitatea etno-culturală pe glob și, prin urmare, cât de multe sunt specificitățile locurilor (ale caselor, de pildă), vă propunem o scurtă călătorie în lumea comunităților culturale

Tot ce trebuie să faceți este să urmați link-urile:

Câte limbi se vorbesc în lume?

Ce înseamnă minoritate etnică și câte astfel de minorități sunt în lume?

Ce relație există între arhitectură, istorie și cultură?

text: Andreea Zamfira