fbpx

Elemente de susținere

Consolă cu leu – balcon din Bururești

Clădirile sunt alcătuite din elemente structurale, funcționale și decorative. Multe dintre elementele structurale ale clădirilor ne sunt ascunse de pereții ce închid casa, de învelitoarea acoperișului sau chiar de casă în sine. Astfel, nu putem să vedem stâlpii de rezistență ai casei pentru că ei sunt sub un strat de tencuială și zugrăveală. La fel sunt grinzile și planșeele. Dar nici fundația casei nu o putem vedea, pentru că ea se află în pământ. Șarpanta, structura acoperișului, este ascunsă de învelitoare. Dar există totuși elemente structurale pe care le putem vedea din exterior. Iar pentru că în trecut, atenția oamenilor la detaliu și frumos era o obișnuință, aceste elemente structurale de exterior nu au rămas mai prejos. Au fost decorate și ele, transformându-le astfel dintr-un simplu element structural într-un element decorativ cu rol structural.

Pe fațadele clădirilor istorice vom întâlni astfel de elemente structurale care, prin frumusețea și decorația lor, pot fi ușor confundate cu simple elemente decorative. Dar ele sunt mai mult decât atât.

.

Clădiri din zona urbană (oraș)

Coloane

Să luăm de exemplu coloanele care mărginesc de-o parte și de alta intrarea în casă. Poate că rolul lor ar fi doar unul structural, dacă meșterii nu le-ar fi înfrumusețat și pe el. Așa că, pe lângă faptul ca pe ele se sprijină balconul de la etaj, sau frontonul de deasupra intrării, sau chiar antablamanetul casei, coloanele clădirilor vechi au și un rol decorativ. Ele sunt niște stâlpi din piatră, marmură, cărămidă, lemn sau metal și sunt cel mai adesea alcătuite din trei părți: bază, fus și capitel. Decorația coloanelor este diversă, iar capitelurile, partea superioară a coloanelor, este adesea foarte ornamentat.

Cariatide și atlanți

Alte elemente decorative care susțin asemeni coloanelor diferite elemente ale clădirii sunt cariatidele și atlanții. Aceste statui reprezintă femei, respectiv bărbați ce susțin o cornișă, un balcon, o intrare. Cariatidele sunt statuete feminine care țin pe cap greautatea unui balcon, dar care, prin expresia destinsă a feței nu lasă să se citească această povară.

Legenda spune că aceste cariatide întruchipează fecioarele din Caria, un oraș din Peloponez, care a fost cucerit de către greci. Aceștia i-au transformat în sclavi pe locuitorii orașului, iar femeile au fost nevoite să poarte pe cap greutăți mari.

O altă legendă spune că, înainte de a fi elemente arhitectonice, cariatidele erau preotese ale zeiței Artemis și purtau pe cap coșuri din trestie umplute cu fructe și flori. Deși nu se știe cu exactitate cum au ajuns aceste reprezentări să fie folosite în arhitectura fațadelor, cariatidele reprezintă un element arhitectural care nu poate fi trecut cu vederea.

Nici reprezentările masculine, Atlanții, nu pot trece neobservați. Spre deosebire de cariatide, care stau în poziție verticală și poartă greutatea pe cap, atlanții susțin greutatea pe umeri și pe brațe, având spatele puțin curbat. De ce? Pentru că o altă legendă spune că Atlas, unul dintre numeroșii titani care s-au luptat cu olimpienii a fost înfrânt de aceștia. Drept pedeapsă, Zeus l-a obligat să poarte veșnic pe umeri bolta cerească.

Șțiți că și Pippin a cunoscut un atlat în ZCP 39?

.

Console

Consolele sunt elemente arhitecturale folosite la sprijinirea cornișelor sau a balconelor. Aceste pot fi din lemn, piatră, stuc și sunt de cele mai multe ori bogat ornamentate. Pentru a le putea observa trebuie să ne ridicăm privirea către zona acoperișului, acolo unde cornișa se întâlnește cu pereții casei. Vom vedea case la care aceste console sunt din lemn sculptat sau case la care consolele cornișei sunt din stuc.

Indiferent de materialul din care au fost făcute, consolele cornișei poartă decorații ce le conferă și lor titlul de element decorativ cu rol structural.

Există numeroase console din stuc ce au reprezentări vegetale, dar nu numai. Consolele cu reprezentări antropomorfe (forme ale ființei omenești) sau zoomorfe (forme de animal) deși sunt mai rare, sunt foarte expresive.

Coborând puțin privirea, o să ne putem bucura și de consolele balconului (acolo unde el există). Spre deosebire de consolele cornișei (de sub acoperiș), acestea pot fi și din metal. Astfel, varietatea materialelor și a formelor folosite pentru decorarea consolelor de balcon este foarte mare.

Dar și marchiza, acoperișul din sticlă prins într-o armătură de fier, ce protejează intrarea în casă are două console pe care se sprijină. Acestea sunt bogat ornamentate și realizate din fier forjat.

.

Elemente de susținere întâlnite pe clădiri din zona rurală (sat)

Spre deosebire de casele de la oraș, elementele structurale ale înțeleptelor case de la sat pot fi uneori ușor de observat. De ce? Pentru că pereții netencuiți, realizați din lemn, lasă să se vadă întreaga structură a casei. Astfel, putem să vedem stâlpii casei și grinzile.

.

Stâlpi

Aici ne vom referi la stâlpii din lemn ai prispei deoarece ei sunt cei care poartă decorații și au în același timp și rol structural. Decorația acestora a fost făcută prin diverse tehnici: crestare, cioplire, sculptarea suprafețelor și a formelor de lemn. Ornamentele geometrice sunt diverse și poartă diferite denumiri. De exemplu, crestăturile paralele în zig-zag se numesc „scara pisicii”.

Cel mai adesea între sâlpi sunt diferite elemente decorative, din lemn traforat.

.

Grinzi

Capătul grinzilor era de obicei cioplit cu barda în forme care adesea reprezentau imaginea stilizată a unui cap de cal, simbol al protecției casei.

Console

Ca și la oraș, unele case console sub cornișă (acoperiș) sau sub balcon. Rolul acestora este atât de susținere, cât și decorativ. La casele tradiționale cel mai adesea consolele sunt din lemn, unele fiind bogat ornamentate.

.

Text: Laura Hangiu

Imagini: Anca Dină, Laura Hangiu, Elena Grigorescu

.