Cele mai frumoase locuri – sesiunea martie-aprilie
De ce acest proiect?
Conservarea patrimoniului cultural este un proces continuu, nu doar un moment episodic. În ciuda opiniei larg răspândite, conservarea patrimoniului ține de noi toți și este posibilă prin efortul nostru comun, nu este o sarcină exclusiv a specialiștilor (restauratori, arhitecți, istorici de artă, antropologi ș.a.m.d).
Proiectul este o continuare firească a activității ACS, cu scopul de a contribui la o mai bună conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural material. Prin proiecte editoriale și culturale aducem patrimoniul mai aproape de oameni iar pe oameni, mai aproape de patrimoniul cultural. Toate acestea, printr-o interacțiune educată (bazată pe cunoaștere și pe conștientizarea acțiunilor noastre)!
Ca adulți responsabili și implicați pentru ca locul în care trăim să fie frumos, știm ce este patrimoniul cultural, ce reprezintă el și de ce arhitectura și elementele sale decorative sunt importante.
Dar oare copiii noștri, sau prietenii lor, cunosc răspunsul? Știu ei să privească în jur și să aleagă ce e frumos de ce e urât, sau ce este de păstrat de ce poate fi uitat; ce e special la o clădire de patrimoniu și ce sens are ea în mulțimea altor clădiri?
Haideți să creștem copii responsabili și să le sădim în suflet respectul pentru patrimoniul cultural și dorința de a trăi într-un loc frumos !
Noi punem la bătaie experiența noastră, în proiectul „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor”; aducem cu noi dragostea pe care o purtăm patrimoniului cultural și bucuria de a descoperi, împreună cu cei mici, cât mai multe frumuseți construite de mâna omului.
Tu, de ești părinte ori dascăl, ajută-i pe copii să se întâlnească cu noi pentru a porni împreună în aventură, în căutarea celor mai frumoase locuri din România!
Credem cu tărie în șansa de supraviețuire a patrimoniului prin educația oferită copiilor.
Cui se adresează proiectul?
Copiii cu vârste între 6 și 12 ani sunt invitați să participe la proiect. Este obligatoriu ca cei mici să participe la proiect sub formă de echipă de 2-4 copii.
Adulții din jurul lor (familia, cadrele didactice) beneficiază indirect de informații și sunt cei care fac legătura între copii și echipa de proiect pentru înscriere, asigurarea materialelor necesare ș.a.
Pentru înscriere și detalii vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul.
Click pe link
Despre activități
• Detectiv în căutarea de comori – concurs
Copiii sunt invitați să descopere cele mai frumoase detalii/ansambluri de arhitectură din localitatea lor și să le arate în cadrul proiectului.
Activitatea este împărțită în 4 provocări ghidate prin glosare de termeni și imagini exemplificative.
Pot participa echipe de copii din întreaga țară.
La final, copiii care au trimis răspuns la provocările concursului, pot obține diplome și diverse premii.
• Ateliere online
Dintre copiii detectivi, cei ce se înscriu în proiect la datele anunțate, beneficiază de ateliere online pregătite și susținute de echipa de proiect (specialiști în conservarea patrimoniului, urbanism, sociologie, istoria artei).
Sunt oferite gratuit 4 ateliere online, cu informații și activități practice adaptate vârstei. Perioada de desfășurare a atelierelor este de 4 săptămâni, câte unu pe săptămână, corelate cu provocările lansate în concursul Detectiv în căutare de comori.
Copiii care sunt înscriși în proiect, deci participă la activitățile online, își asumă și participarea la concurs.
• Articole și materiale online
Pe pippincelcurios.ro sunt încărcate periodic materiale care să îi ajute pe copii să știe care e treaba cu patrimoniul cultural și ce înțelegem prin frumosul din jur.
În prezent, proiectul Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor, este structurat pe 3 sesiuni de concurs.
- Calendarul celei de-a doua sesiuni
5 februarie – 4 martie: înscrieri, în limita locurilor disponibile
L.E. Perioada de înscrie se prelungește până pe 10 martie
10 și 12 martie: introducere în proiect pentru echipe (copii/adulți)
Atelierele se vor desfășura timp de 4 săptămâni, începănd cu 16 martie, în fiecare săptămână în zilele de marți și miercuri (18.30) și sâmbătă (11.30). Un copil poate participa la fiecare atelier, o singură dată (deci o întâlnire/săptămână). Nu este obligatoriu ca toți membrii echipei să participe la aceeași întâlnire a unui atelier.
Este posibil ca unele date/zile de desfășurare a atelierelor să mai suporte mici modificări. Acestea vor fi anunțate din timp către echipe.
Programul de premiere și activitățile bonus se vor anunța la finalizarea sesiunii de ateliere și concurs.
.
Participarea la proiect, atelierele online, materialele suport sunt gratuite.
Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor, este un proiect inițiat și susținut de Art Conservation Support (ACS) și finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.