fbpx

Hai la drum – Vălenii de Munte, PH

Mai la nordul județului, ar fi bine să nu ratezi orașul Vălenii de Munte (circa 40 de minute cu mașina de la Ploiești) și satele din împrejurimi. Dacă ai vizitat Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, ai remarcat poate Hanul la barieră. Construcția cu două etaje a fost mutată din Vălenii de Munte la muzeul bucureștean și ilustrează specificul zonei cu temelie și beci de piatră, cu prispe și stâlpi de lemn, cu învelitoare de șiță. Se pare că la acest han a poposit chiar domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe vremuri.
În localitate, o construcție de pe la anul 1800 adăpostește Muzeul „Nicolae Iorga” pentru că marele istoric a cumpărat conacul și a locuit aici 30 de ani împreună cu soția sa și cei 7 copii. O să-ți atragă atenția construcțiile albe legate între ele de un coridor etajat din lemn, mobilierul din interior, lucrat manual în atelierele meșteșugărești din Câmpulung Moldovenesc, ornamentele de lemn de la poartă sau de la ferestre și stâlpii. Toate te îmbie să visezi cu ochii deschiși la cum arăta copilăria celor 7 copii aici. Nouă ni s-ar părea grozav!

Muzeul „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte


● Un alt muzeu este cel de Etnografie a Văii Teleajenului organizat în clădirea anexă a Școlii Misionarelor înființată de Nicolae Iorga în 1922. Colecțiile prezintă ocupații și mesteșuguri tradiționale (fierărie, tâmplărie, industrie casnică textilă, oierit, agricultură).
Clădirea vechii Școli de Misionare Naționale „Regina Maria”, înființată pentru perfecționarea învățătoarelor, adăpostește în prezent un muzeu de artă religioasă.

Nicolae Iorga


Te invităm să îl cunoști pe Nicolae Iorga și opera sa. Este unul dintre cei mai mari oameni de cultură a țări, cu o activitate impresionantă.
Iată, mai jos, câteva idei despre ce a fost marele istoric în timpul vieții. Poți găsi ușor biografia cu multe detalii pe wikipedia.org
Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga,[1] n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1.003 volume, 12.755 articole și studii și 4.963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume.

Muzeul „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte

Text de Aura Eftimie, Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă

* Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS, Bucureşti, 2020