fbpx

Hai la drum – Slănic Prahova

Salina de la Slănic Prahova

O îmbinare foarte frumoasă între creația naturii și creația omului este Salina de la Slănic Prahova.
Coborârea în subteran se face cu microbuzul pe un labirint săpat în muntele de sare. El te va duce în interiorul muntelui de sare și te va lăsa la circa 217 m. adâncime față de sol. Până în 2014 accesul turiștilor în salină era asigurat cu liftul.
Temperatura în salină se menține constantă tot timpul anului, undeva la 12 grade Celsius, așadar fie vară, fie iarnă trebuie să îți iei cu tine măcar un hanorac gros.
În timp ce plămânii tăi se bucură de o terapie pe cinste, tu poți să îți petreci timpul admirând traseele liniilor albe și gri – adevărate opere de artă rezultate din împletirea diferitelor grade de puritate a sării. Din Sala Genezei, cu statui sculptate în sare, poți trece podul care duce la Fântâna dorințelor încărcată de țurțuri de sare. Se întâmplă uneori să dai peste câte un concert ori proiecții din domeniul astronomiei. Există și un loc de joacă pentru cei mai mici, iar pentru cei mai mari un teren de fotbal, volei, baschet, ori poți să închiriezi un kart cu pedale. Pentru seniori, și nu numai, au și mese de ping-pong!

Muzeul Sării, Slănic Prahova

Dacă ajungi la Salină, nu rata Muzeul Sării care este adăpostit într-o clădire de patrimoniu, Casa Cămărșiei construită la începutul secolului al XVIII-lea pentru funcționarul ce strângea taxele pe sare pentru curtea domnească. Vei descoperi istoria mineritului local, unelte și utilaje folosite, cristale de sare, flora și fauna din zonă.
De e vară, în apropierea salinei poți încerca și ștrandurile cu apă sărată în care poți pluti la suprafață fără să înoți.

Muntele Verde cu arbuști de cătină în jur, Grota Miresei și Muntele Roșu sunt la câțiva pași distanță.
Cazare poți găsi atât în Slănic, dar și în satele din zonă și noi îți recomandăm cu căldură pensiunile din Aluniș, un sat de poveste, unde se mai pot face plimbări cu căruța, drumeții în pădure sau pe malul râului și poți mânca tradițional. Din satul Aluniș a fost mutat la Muzeul Satului din București Salonul de Dans, o clădire spectaculoasă din lemn de la 1929, cu cerdac bogat ornamentat cu lemn traforat vopsit în verde și galben.

Text de Aura Eftimie, Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă

* Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS, Bucureşti, 2020