fbpx

Hai la drum – Piscu, DB

Muzeul Oalelor de Pisc, Piscu, Dâmbovița

Trecând de Ploiești, în drum spre București, pe un drum lateral poți ajunge în satul Piscu unde poți participa la un atelier de olărit. Familia Scripcariu, Adriana și Virgil, s-a stabilit în acest loc. Au adus cu ei dragostea de patrimoniu și artă și au reușit să reînvie meșteșugul olăritului. Au înființat o școală primară cu specific de patrimoniu, iar acum construiesc primul Muzeu al oalelor de lut.
Trebuie să îți programezi vizita și, de faci parte dintr-un grup, poți realiza primul tău vas de lut, cu ajutorul meșterului, ce îl vei putea păstra ca amintire de preț, sau poți decora vase deja puse în formă. Firește că vei afla de-a-fir-a-păr povestea transformării lutului și vei putea cumpăra obiecte ale meșterilor din sat.
Te-ar încânta să faci ceva ce poate niciodată părinții nu ți-au dat voie – să te joci în lut – și în plus de aceasta să mai și obții ceva util din această joacă ?

Te îndemnăm să cauți frumosul din jur, să îl prețuiești și să îl lași moștenire. Să încerci să dormi într-o casă tradițională măcar uneori, în vacanță, să cauți oameni, locuri și poveștile lor, să mergi o jumătate de zi cu „iuțeala” mocăniței sau la pasul cailor, ori pe jos prin natură, să trăiești o zi la țară într-o gospodărie tradițională, să descoperi jocurile de altădată și să inventezi altele noi, inspirat de spațiile tradiționale.

Bine de știut
Școala înființată de familia Scripcariu la Piscu se numește Agatonia. I se mai zice și Școala de la Piscu.
De vrei să înveți despre patrimoniul cultural, dar locuiești în altă parte, te invităm să cauți canalul
de You Tube „Școala de la Piscu” și să accesezi seria „Lecția de patrimoniu”.

Text de Aura Eftimie, Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă

* Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS, Bucureşti, 2020