fbpx

Hai la drum! – în Prahova

Țipărești


Un sat frumos în care se mai păstrează case tradiționale, atent meșteșugite este Țipărești, în apropiere de Goruna. Dacă mergi acolo vara vei simți încă de la intrare un miros proaspăt și intens de lavandă. Căci o mare plantație de flori mov, plăcut parfumate, se va deschide în fața ta pe dealul din apropierea satului – „Grădina de lavandă”. Și știi ce am aflat? Acolo se organizează diferite evenimente pentru copii și adulți. Poți așadar să-ți încânți toate simțurile privind, admirând, ascultând, mirosind…
Desigur, sportul trebuie încurajat și în această zonă unde poți găsi chiar trasee mai ușoare de ciclism. Și dacă rămânem la mișcare, îți mai spunem că în 2020, pe 25 iulie, s-a organizat o primă ediție a unui cross pentru amatori ce se urmărește să devină o tradiție în anii următori.

Casă din Scorțeni, Prahova

Conacul Bellu


Tot de vizitat în Prahova, în zona de est a județului, este Conacul Bellu din apropiere de Urlați. Donat Academiei Române în 1926 de către familia Bellu, amplul ansamblu a pierdut multe componente în timpul comunismului. Din neglijență și sub influența factorilor naturali conacul propriu-zis (24 de încăperi dispuse pe două nivele) s-a deteriorat și dărâmat. În prezent este organizat un muzeu în locuința de vară a domeniului.
Casa a fost conservată, reamenajată și adăpostește piese valoroase de patrimoniu. Se pare că acest loc a fost platou de filmare pentru unele scene din filmul românesc Coana Chirița.
La subsol, în cramă, este organizată o expoziție ce reflectă evoluția uneltelor și procedeelor de obținere a vinului. În foișorul de la intrare este adăpostit un alt muzeu, de artă fotografică din secolul trecut, și există o colecție deosebită de costume populare femeiești precum și de icoane pe lemn sau sticlă. Curtea muzeului este frumos și îngrijit amenajată și, cu puțin efort din partea proprietarilor și al turiștilor, ar arăta bine și parcul ce înconjoară conacul.

Bine de știut
Conacul Bellu este parte din Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Casa (parter supraînălţat cu nouă încăperi spaţioase – odinioară dependinţe – şi pivniţă) este inspirată din arhitectura tradițională locală, iar foişorul-culă de intrare este construit după modelul turlei-clopotniţă de la Mănăstirea Vărbila (comuna Iordăcheanu).

Jercălăi


De la Conacul Bellu, ajungi ușor la schitul din Jercălăi, aflat foarte aproape de orașul Urlați. Vei afla aici povestea bisericuței de lemn și te vei putea bucura de acest monument, recent restaurat (aproape de finalizare).
Când vei vedea bisericuța poți încerca un exercițiu de imaginație privind cunoștințele și măiestria pe care trebuia să le ai ca meșter, ca să măsori, să calculezi, să tai și să îmbini lemnul astfel încât să obții o construcție care a rezistat până acum celor trei secole și celor două mutări.
Socotiți că la vremea construirii sale nu exista arhitect și inginer constructor, nici programe pe calculator care să modeleze 3D construcția, ci totul era în mintea și mâinile unui absolvent de școală de meserii (adică profesionala de azi), care apoi își îmbogățea cunoștințele în mod practic, pe lângă un meșter.

Bine de știut
Biserica de lemn din Jercălăi este supranumită Biserica Călătoare căci, acest monument din lemn de stejar a fost strămutat de două ori în secolul trecut – adică desfăcută bucată cu bucată, mutată și reconstruită într-un alt loc.
Construită în anul 1731 în satul Luieriu-Reghin, județul Mureș, biserica a fost mutată prima dată în jur de 1930 când sătenii din satul unde era inițial și-au construit o biserică mai mare, de zid. Au renunțat la cea „mică”, de lemn, pentru că nu au fost destul de informați cât să îi cunoască valoarea. Noul loc de popas a fost în apropierea Castelului Bran, dar aici nu și-a îndeplinit rolul sacru, atribuindu-i-se denumirea improprie, de conjunctură, de „biserică de lemn a Castelului”. La transformarea castelului în Muzeul de Artă Feudală, biserica a fost neglijată și a intrat într-un grav proces de deteriorare. Cea de-a doua strămutare a fost făcută în anul 1956 la schitul Sfânta Maria Jercălăi-Cricov, județul Prahova, unde se găsește și astăzi. Biserica a suferit în timp unele modificări, față de aspectul inițial – amintim astfel de pridvoul deschis, adăugat după strămutare. Azi, datorită intervențiilor recente de restaurare, monumentul și pictura de la interior – de aproape trei secole, pot fi admirate la Jercălăi.

Text de Aura Eftimie, Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă

* Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS, Bucureşti, 2020