fbpx

Hai la drum! Brebu, PH

La numai 15 minute de mers cu mașina din Câmpina, la Brebu am descoperit un sat frumos, de oameni gospodari care și-au aranjat cu grijă localitatea. Deși a trecut printr-un proces de modernizare, cu multe dintre intervenții binevenite, localitatea continuă să păstreze destul de multe case tradiționale care să îți bucure ochiul și sufletul, să îți arate imaginea și identitatea unei comune pline de istorie.
Chiar în inima satului vei putea cunoaște, prin intermediul patrimoniului cultural material, o oază bogată în istorie care te va transpune în atmosfera secolului al XVII-lea: Complexul Arhitectural Medieval de la Brebu, ctitorie a doi dintre cei mai vestiți domnitori ai Țării Românești – Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.
Ajuns aici dai peste un peisaj de vis din care face parte și un lac de poveste… Dar peste farmecul naturii, ceea ce se află după zidurile înalte din piatră îți ațâță curiozitatea. De vrei să intri, un turn foarte înalt, ce adăpostește și colopotele, îți va oferi accesul.

Bine de știut
Despre lacul de poveste am aflat că el s-a format prin dizolvarea gipsului sau a sării, potrivit geologilor, cel puțin cu 10 ani ani înainte ca Matei Basarab să fi ajuns pe aceste meleaguri și să fi decis să ridice reședință și biserică pentru închinare. Aceasta este explicația științifică. Legenda spune că, în locul în care se află acum acest lac, ar fi fost pe vremea dacilor un templu închinat lui Zamolxis și pentru că zeul s-a supărat pe locuitori a scufundat templul și că mai apoi a fost ridicat un schit plutitor care și el a dispărut sub ape.

Lacul din satul Brebu Mănăstirei

Observi apoi o curte interioară în care tronează maiestoasă o biserică, ruinele chiliilor mănăstirești și Casa Domnească. Acum, când te afli în acest loc, trebuie să știi că tot ceea ce vezi construit este pe un teren donat de Stanciu și soția sa Nușa. Pentru unii această informație poate valora puţin, spunându-și că oricum dacă un domnitor voia să construiască în acel loc obținea acea proprietate; dar lucrurile nu stau chiar așa! Pentru a înălța ceva care să dăinuiască peste veacuri este esențial ca fiecare pas spre împlinirea crezului să fie făcut din prea plinul inimii fiecărui contribuabil. De aceea considerăm că pe oamenii aceștia, și alți oameni care spre sporirea beneficiului cultural și-au donat pământul/avutul pe care îl moșteneau din moși-strămoși, este frumos să nu-i lăsăm uitării!


Biserica și Casa Domnească sunt prețioase monumente de arhitectură. Întregul complex construit a fost restaurat în anii 1960. Din pictura veche nu se mai păstrează decât foarte puțin în glafurile a două dintre ferestre, așadar pictura din biserică este aproape în totalitate de dată relativ recentă. Ceea ce ne reține atenția în interiorul bisericii este iconostasul pictat de Sava Henția. Și pentru că tot vorbim de pictori, să știți că Ștefan Luchian și-a purtat șevaletul la Brebu ca să picteze după natură, iar Sava Henția a pictat mult în zonă, chiar și peisaje care au inclus acest important ansamblu arhitectural despre care povestim.


În Casa Domnească de la Brebu ființează un muzeu în care, odată intrat, vei fi transpus în lumea de la curtea domnitorilor și boierilor de acum trei-patru sute de ani, îngrădită, e drept, de vitrine. Acest muzeu, ca și alte 16 muzee care se află în județ, este subordonat Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești.

Te invităm să descoperi tu muzeele mai mari sau mai mici care compun împreună Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești. Mergi în excursie, vizitează-le și „gustă-le” atmosfera!

Text de Aura Eftimie, Anca Dină, Maria-Magdalena Drobotă

* Acest text se regăsește în cartea „În inima satului. Pippin zboară la ţară“, autori: Laura Hangiu, Andreea Zamfira, Ramona Ungureanu, Aura Venin, Aura Eftimie, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină; volum coorodnat de Anca Dină, Editura ACS, Bucureşti, 2020