fbpx

Cum să confecționezi o sfârâitoare

Chiar dacă și tu, și eu, trăim acum într-o lume și într-un timp în care a merge la magazin și a cumpăra lucrurile și obiectele făcute într-o fabrică ce produce mii și milioane de produse identice, este ceva la fel de firesc ca trezitul de dimineață, îți propunem să faci un exercițiu de imaginație și să îți confecționezi propria jucărie.
Să fie o jucărie meșterită de tine din materialele pe care le ai la îndemână, o jucărie unică asemeni unui obiect ce iese dintr-o mână și nu dintr-o mașinărie, și care să poarte amprenta ta.

Important! Pentru a face ca nuca să se învârtă și să sfârâie, va trebui că toată ața să fie înfășurată pe bețișor. Pentru asta, se va roti bețișorul până când opritoare va ajunge lângă gaura din nucă. De această opritoare se trage apoi, destul de smucit, iar beșișorul cu nuca se va învârti, desrăsucind ața. Greutatea nucii din capătul bețișorului îl va face să se învârtească până ce răsucește din nou ața în jurul lui.

Materiale necesare:

● 2 nuci mai mari
● un cuțitaș sau un briceag – Roagă un adult să te ajute!
● un cui
● un bețișor de lemn de 5-9 cm
● ață subțire, rezistentă – 10 cm

Materiale necesare

Instrucțiuni:

  1. Cu foarte mare atenție pentru a nu te răni și pentru a nu crăpa nici nuca, se străpunge una dintre nuci dintr-o parte în cealaltă („din burtă în burtă”) cu ajutorul unui cuțitaș sau briceag.
    Pentru acest pas și pentru cel care va urma, roagă un adult să te ajute!
  2. Urmează a treia și ultima gaură dată în aceeași nucă astfel: aproape de locul de îmbinare al celor două jumătăți de nucă („alături cu împreunătura găoacelor”) se mai dă o gaură, tot sfredelind, în rând cu celelalte găuri.
  3. Pe aceste găuri, cu ajutorul unui cui, se va scoate tot miezul astfel încât nuca să rămână seacă.
  4. Se ia un bețișor de 5-9cm, „potrivit de gros, cât să intre prin găurile de la nucă” care se va curăța de coajă și se va ascuți la unul dintre vârfuri, pe lățime.
  5. Cea de-a doua nucă se va înfige în capătul ascuțit al bețișorului, în punctul de îmbinare al celor două jumătăți („creastă”).
  6. La mijlocul bețișorului se leagă ața.
  7. Celălalt capăt al aței va intra prin gaura din „burtă” și va ieși prin cea de-a treia gaură, cea de lângă îmbinarea găoacelor.
  8. Ținând cu o mână capătul aței pentru a nu ieși din nucă, vom băga bețișorul prin ambele găuri ce au străbătut nuca din „burtă în burtă”.
  9. De capătul aței ce iese prin gaură se va lega o opritoare care poate să fie o mică bucată de lemn, o mărgea mai mare decât gaura, sau orice obiect care să nu lase ața să scape prin gaură.

Cum sfârâie sfârâitoarea?

  1. Acum sfârâitoarea este gata!

jucărie de iarnă – Jucării și jocuri de Petre Ispirescu, 1885