Provocarea IV – Însemne
Ferestre frumos modelate și cu ancadramente diverse, elemente zoomorfe și cariatide, mascaroni și câte și mai câte detalii decorează în diverse moduri fațadele caselor istorice.
Unele dintre aceste elemente ne sunt cunoscute, altele abia așteaptă să le descoperim.
Dar oare omul pentru care au fost făcute aceste case a lăsat vreun semn distinctiv? Și-a pus el cumva amprenta pe fațade? Ne putem da seama care îi erau preocupările sau din ce familie își avea originile? Cam pe când și-a construit casa? Dar cum îl chema?
Provocarea IV ne aduce în prejma „semnelor” care îl definesc pe primul proprietar al casei sau pe proprietarul care a remodelat cândva aspectul fațadei.
Ce înțelegem prin însemne?
Blazoane, monograme, inscripții, indicii despre meserii ș.a.
Indiferent de rangul pe care îl avea proprietarul, acesta a căutat să își lase pe fațade un semn care să îl reprezinte. De la simple litere săpate în lemn, modelate în tencuială, până la monograme elaborate sau chiar blazoane cu însemnele familiei, fiecare a încercat să dea identitate proprietății sale.
Familiile nobile aveau blazoane pe care le puneau pe fațade, încadrate adesea de compoziții ample decorative, care le amplificau măreția. Blazonul era adesea protejat de diferite animale fantastice, avea poate deasupra coroane sau elemente simbol care aduceau informații suplimentare despre statutul proprietarului. Despre blazoane puteți afla mai multe în textul pregătit de Magda, dând click aici.
Cum blazoanele nu erau la îndemâna fiecărui proprietar, monograma a fost cea mai răspândită.
Monograma este formată din inițiala numelui de familie (adică prima literă a numelui) și inițiala prenumelui proprietarului sau a prenumelor celor doi soți. De exemplu: Ion și Elena Mincu, și-au făcut monograma familiei cu I, E și M. Inițiala numelui de familie este cea care le cuprinde pe cele ale prenumelor proprietarilor.
La familiile mai înstărite aceste monograme sunt mari și se regăsesc în centrul unei compoziții cuprinzătoare, decorate cu diverse elemente (unele cu rol de simbol a preocupărilor proprietarilor, alte pur și simplu decorative).
La casele modeste monogramele sunt simple, dar construite totuși cu atenție și încadrate de o formă care să le facă mai vizibile.
Monogramele puteau fi însoțite de anul construției casei, an notat fie în același loc cu inițialele proprietarilor, sub acestea, fie în alt punct al fațadei, constituind un element decorativ în sine.
Monograme și anul pe casă istorică din Ploiești Monograme și anul pe casă istorică din Ploiești
Unde găsim aceste însemne ale proprietarilor?
Însemnele proprietarilor, aceste elementele decorative, dar și bogate în informații, se găsesc întotdeauna într-un loc vizibil: pe fațada principală a casei (de la stradă), pe frontonul principal, deasupra ferestrelor, deasupra ancadramentului ușii /porții de intrare, pe poarta de la stradă ș.a. Ele puteau să fie și repetitive adică să se găsească de mai multe ori pe același element (deasupra tuturor ferestrelor, de exemplu), sau pe mai multe elemente – pe frontonul casei, pe poartă ș.a.
Te invităm să găsești și tu însemne ale caselor pe fațadele din localitatea ta.
Dacă locuiești la sat și nu găsești nimic important, poți rezolva provocarea prin orice elemente decorative – neapărat detalii, de pe fațadele caselor, porților, gardurilor din localitatea ta.
Îți amintim să completezi și rubrica de comentarii – De ce ai ales acest element? Ce îți spune el ție? Cunoști povestea casei? Sau poate o ști pe a proprietarilor 🙂
Așadar, dragi detectivi, haideți să pornim în ultima dintre cele 4 misiuni parcurse împreună pentru a găsi urmele lăsate de înaintașii noștri pe fațade, sub formă de însemne: monograme, blazoane, portrete, obiecte care le-au definit breasla, meșteșugul ș.a.
Fotografiază-le și încarcă-le în galeria concursului pentru a le vedea și alții.
Nu uita că ai la îndemână instrumente prețioase (creioane, pensule, o mulțime de materiale alternative) care te vor ajuta să îți pui talentul și priceperea în valoare prin propria creație, inspirată din opera înaintașilor.
Galeria va fi activă începând cu duminică, 14 noiembrie.
Imaginile rezultate pot fi încărcate până pe 1 decembrie.
text: Anca Dină