Blazonul
Potrivit definiției din dicționar, blazonul este un ansamblu de semne convenționale care constituie emblema unui stat, a unei provincii, a unui oraș, a unei familii nobile, a unei bresle.
Sinonime: armoarii, emblemă, stemă, armături, herb, marcă, pavăză, scut (-ul unei case princiare).
În compoziția unui blazon nimic nu este întâmplător: forma, culorile și elementele folosite semnifică fiecare câte ceva și împreună alcătuiesc identitatea aparținătorului. Un blazon se făurește în baza unor reguli stabilite exact de știința și arta heraldicii. El este format din scut și ornamente exterioare.
Scutul are forme caracteristice bine definite; el poate fi împărțit în mai multe casete care poartă în ele simboluri figurative și simboluri cromatice.
Simbolurile decorative pot fi creaturi mitologice sau stilizări/interpretări ale celor din realitate: portrete umane, animale, plante, arme, clădiri, obiecte.
Ornamentele exterioare scutului sunt cele care flanchează forma definită a scutului cum ar fi coroana, elemente laterale, elemente care sprijină scutul și o deviză (motto) care îl însoțește. Deviza este scrisă sub scut și are menirea de a reprezenta posesorul printr-un mesaj scurt și concis, o maximă, un crez.
Detalii blazoane pe fațadele caselor istorice
Arta de a proiecta, afișa, descrie și înregistra armorialele se numește heraldică. Această artă a apărut odată cu turnirurile cavalerești medievale. Cel care anunța cavalerii care participau la turnir trebuia să-i recunoască după culorile și figurile de pe scut deoarece purtau armuri complete. Pentru anunțarea începutului, dar și la sfârșitul competiției, se suna dintr-un corn ceea ce ne determină să presupunem că termenul „blazon” provine din limba germană, unde întâlnim cuvântul „blasen” care se traduce „a suna din corn”.
Blazonul se aplica pe discuri heraldice, pe steaguri, peceți, scuturi, monumente, documente, diplome și scrisori de noblețe acordate cavalerilor.
Dacă la început blazonul de pe armură era singurul semn al diferenței dintre apartenența cavalerilor la unul sau alt gen, în timpul cruciadelor, blazoanele familiale au început să fie larg distribuite peste tot. Totuși doar monarhii puteau aproba și acorda blazoane de familie. Au fost create chiar și departamente speciale care se ocupau de heraldică și care se ocupau cu determinarea dreptului la stema și, de asemenea, au dezvoltat semne speciale care ar putea fi folosite. La început balzoanele familiale erau utilizate pentru documentele tipărire, precum și pentru desemnarea proprietății.
În timpuri străvechi când școala nu era accesibilă tuturor, nu multă lume știa să citească și să scrie. În aceste condiții, stema era singura semnătură accesibilă și pe înțelesul tuturor.
De-a lungul timpului, fiecare țară, oraș, biserică, familie nobiliară, atelier aveau propria stemă.
Utilizarea de blazoane de state, provincii, orașe și sate se numește heraldică civilă.
Pe Wikipedia poți găsi mai multe tipuri de blazoane. Inclusiv modelele de blazoane ale vechilor familiii boierești din Țările Române. Click aici
In secolul nostru blazoanele sunt încă folosite de instituții dar și de persoane fizice și există regulamente cu privire la felul în care blazonul lor poate fi folosit astfel încât utilizarea acestora să fie protejată.
Blazonul servește drept semn distinctiv permanent al unei persoane fizice sau juridice (oglindește calitățile specifice ale deținătorului) și se caracterizează prin stabilitate, continuitate și ereditate. El este un bun moral, capabil să consolideze identitatea personală și familială și să contribuie constant la educația morală a purtătorilor din toate generațiile.
Ca element de joc, poți să îți construiești și tu propriul blazon:
- Alege o formă de scut. Aici poți găsi mai multe forme și informații despre cine le folosea.
- Împarte forma în 2 sau 4 părți și desenează în fiecare parte elemente care te definesc (poți opta pentru ce îți place să faci).
- Amintește-ți să notezi și un Motto, al tău – un crez care îți ghidează pașii.
- Foloseștde culori care te definesc, cu rol de simbol și ele.
- Și de vrei un blazon bogat, adaugă acele elemente care susțin scutul, care îl apără.
text: Maria-Magdalena Drobotă