fbpx

Fațadele

Casă de pe strada Spătarului, București

Ce este o fațadă?

Precum fața noastră vorbește despre noi, așa și o fațadă vorbește despre o clădire. Fațada este tot ce vedem de afară – pereții exteriori ai clădirii.

Uitându-ne la o fațadă putem observa decorațiile, materialele folosite la construcția clădirii, iar uitându-ne și la celelalte fațade, ale caselor din imediata vecinătate, putem vedea asemănări ori deosebiri și putem să ne facem o idee despre momentul în care au fost construite casele vechi și cum s-au schimbat cele noi.

Fațadele fac o căsuță să fie mândră și atrăgătoare, sau anonimă, ori chiar mâhnită. La fel este și starea pe care o avem noi când privim diferite fațade.

București, Strada Armenească

De ce ne-am uita la pereți?

Ori de câte ori trecem pe o stradă vedem, chiar și doar cu coada ochiului, un crâmpei de fațadă. Fără să ne dăm seama, ceea ce vedem ne influențează starea.

Cum asa?

Imaginează-ți o stradă curată, cu casuțe îngrijite și dichisite, cu flori la ferestre … Ce stare îți dă?

Pentru strada în care casele sunt urât tratate, ferestrele sunt mutilate, tencuielile sunt pline de răni … preferăm să nu facem acest exercițiu acum. Te lăsăm pe tine, drag copil, să explorezi și să fii atent la tine și în jurul tău când mergi prin diverse locuri.

Dar, dincolo de starea pe care o ai și de senzațiile pe care le trăiești când mergi pe o stradă, trebuie să știi că privitul cu bună știință a caselor istorice are mai multe avantaje.

În primul rând, e un frumos pe care îl primim fără să plătim niciun bilet. Fațadele ne vorbesc despre frumosul unei perioade în care noi nu am trăit, poate nici bunicii noștri nu au trăit, așa că ele singure ne povestesc despre tehnici și despre stiluri, despre oamenii care le-au construit, despre nevoile lor și despre evoluția orașului.

Apoi, diferite elemente decorative pe care le putem descoperi pe o fațadă poartă cu sine povești sau ne pot inspira la povești, așa cum și Pippin a aflat.

Bucuresti, Intrarea Spătarului

Unde putem întâlni aceste case cu fațade frumos decorate?

Majoritatea clădirilor vechi se găsesc în centrul localităților.

De ce acolo? Pentru că fiecare oraș s-a dezvoltat în jurul primelor așezări, iar din acel punct a tot crescut, păstrând în centru cele mai vechi clădiri construite.

Ce e atât de diferit la fațadele clădirilor vechi față de ale celor noi?

Orice clădire este alcătuită din elemente structurale. Clădirile vechi au, pe lângă aceste elemente de rezistență și stabilitate, o serie de elemente decorative care, la clădirile mai noi au început treptat să dispară.

E mai ușor să ne imaginăm structura clădirii ca pe un schelet pe care elementele decorative se sprijină.

La multe dintre clădirile vechi întâlnim pe fațade un joc al elementelor decorative care, împreună cu cele structurale, dau identitate și le fac diferite unele de altele. Dar unele elementele structurale pot fi la rândul lor elemente decorative, de exemplu: coloanele.

Elemente identificicate pe fațadă

Elemente ale fațadelor

Ancadrament = cadru de piatră sau de lemn delimitând golul unei uși sau al unei ferestre, adesea decorat prin cioplire

Fronton = element de formă triunghiulară care se găsește deasupra intrării în edificiu, deasupra ușii

Coloană = stâlp cilindric din piatră, marmură, lemn, cărămidă, metal destinat să susțină o parte dintr-un edificiu sau să-l ornamenteze

Capitel = partea superioară a unei coloane, ieșită în relief și adesea ornamentată

Relief = lucrare de sculptură în care figurile ies în relief

Feronerie = decorație reprezentând grilaje ornamentale, balustrade, realizată din fier prin ciocănire

Pictură murală = pictura care decorează pereții unui edificiu

Vitraliu = panou decorativ alcătuit din bucăți de sticlă colorate

autori text: Anca Dină, Laura Hangiu