fbpx

Elemente decorative zoomorfe

Spuneam că pe fațade există diferite tipuri de elemente decorative realizate din piatră, turnate în ipsos, modelate în lemn, obținute din ceramică ș.a.

În funcție de epocă și stilul în care au fost creeate casele, elementele decorative diferă, fațadele fiind bogat decorate sau îmbrăcând o formă mai simplă. La fel și materialele din care au fost făcute elementele decorative au diferit în funcție de perioadă, stil, situația financiară a proprietarilor ș.a.

În cele e urmează ne oprim asupra elementelor decorative zoomorfe – adică cu reprezentări de animale.

Reliefuri. Forme zoomorfe

zoo-animal, morf-formă (gr)

Elemente zoomorfe din zona urbană (oraș)

Reprezentările de animale de pe fațadele clădirilor pot avea doar rol decorativ, dar și funcțional atunci când vorbim de garguie, sau un rol protector.

Garguiele sunt niște ființe inspăimântătoare cocoțate pe culmile acoperișurilor. De acolo, aceste animale fioroase protejau clădirea, și pe oamenii care intrau în ea, de spiritele rele. Dar mai aveau și un rol funcțional, acela de a permite apei de ploaie să se scurgă de pe acoperișuri direct pe sol și nu pe zidurile clădirii. Pe lângă catedrale gotice unde se găsesc adeseori, garguiele se întâlnesc și la castele sau fortărețe, și mai rar la case.

Denumirea de Gargui vine din limba franceză și înseamnă „gât”.

Forme: înfățișare alungită asemănătoare unui animal de poveste cu cioc, gheare, aripi, corp de balaur, combinații de oameni și animale.

În București am identificat garguie la Vila D. Ionescu (Str. Gh. Bratianu nr. 26), la Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu (str. Gh. Manu) sau pe Str. Mărăști.

Cu timpul, s-a renunțat la aceste ornamente din cauza riscului de prăbușire, ceea ce a dus la folosirea burlanelor de fațadă care transportau apa până la sol.

Himerele sunt reprezentări de animale fantastice, înspăimântătoare care, spre deosebire de garguie au doar rol decorativ.

Mascaron – mască mare

Element decorativ care reprezintă un cap fantastic sau grotesc de om sau de animal, folosit pentru a decora fațade, capiteluri, coloane. Se spune că mascaronii apără casele pe care sunt așezate. Le găsim în partea superioară a ferestrelor, sau marchează diferite alte elemente. Pe lângă reprezentările zoomorfe, mascaronii mai pot avea și chip uman.

Mascaron (zoomorf), pe ancadramentul ferestrei

.

Elemente zoomorfe din zona rurală

În zona rurală elementele zoomorfe care se păstrează și azi sunt mai rare. Acestea sunt adesea cioplite în lemn și îmbracă forme stilizate.

Traforuri în lemnul de la pridvor (pălimar/parapet-gărdulețul de scânduri ce delimitează prispa casei).

Model de trafor din lemn cu elemente zoomorfe stilizate – pridvor

Capete de grinzi cioplite în formă de cap de cal (fântâna cu cai).

Șindrilele care formează o creastă pe coama acoperișului, traforate în figuri stilizate de păsări (ciocârlani, cocoși, vrăbii) și de animale (cap de cal, cap de șarpe).

.

Inițial, la casele tradiționale, erau niște lemne verticale la punctul de întâlnire dintre coama și vârfurile acoperișului. În arhitectura tradițională li se spunea „bolduri, tepe, săgeți” și erau niște lemne sculptate pe toate fetele. Când au apărut acoperișurile de tablă/țiglă, au început sa apară și cocoșii și formele mai elaborate, bătute tot în tablă sau modelate din ceramică.

autori text: Laura Hangiu, Anca Dină