fbpx

Casele lumii

De trăiești la sat sau îți petreci vacanțele la bunici, n-ai cum să nu fi remarcat că mai toate casele au o înfățișare comună, pe care meșterii le-au dat-o cu multă pricepere din dragoste pentru frumos și trăinicie. Multe dintre ele au păstrat elementele tradiționale, aceleași proporții, forme, culori și materiale de construcție (în funcție de ceea ce oferea mediul înconjurător), înfățișând astfel o imagine autohtonă a satului.

În fiecare regiune din România, oamenii au construit cu îndemânare case frumoase dar diferite, în funcție de relief, mediul înconjurător, de necesități, de cultură și de inspirație.

Imaginează-ți cât de diferite sunt casele din întreaga lume! Dar, nu trebuie să faci un exercițiu prea mare de imaginație. Iată câteva exemple de case tradiționale:

Izba este o casă țărănească din Rusia, construită din lemn căci acesta se găsește din belșug în părțile acelea. Rușilor le-a plăcut să orneze fațadele caselor cu decorațiuni florale, frumos sculptate în lemn, în special în jurul ferestrelor. De cele mai multe ori, aceste decorațiuni erau vopsite în culori vii precum roșu, verde, albastru sau galben.

Casă țărănească Izba – Rusia

Și în Suedia casele sunt făcute din lemn pentru că este un material care protejează foarte bine de vânt și ger. Unele case sunt acoperite cu mușchi de pământ și iarbă care țin cald iarna și răcoare vara. Culoarea preferată a suedezilor pentru a vopsi casa este roșul.

Casă tradițională din Suedia

Pueblos blancos (satele albe) din sudul Spaniei, în regiunea Andaluzia, au fost construite pe un relief muntos. Cum verile sunt toride, ferestrele nu sunt foarte mari pentru a nu permite căldurii să intre la interior, iar uneori sunt minunat ornamentate cu faianță azurie. Toți locuitorii și-au vopsit casele în alb și le-au acoperit cu țiglă roșie. De cele mai multe ori, simplitatea este cea mai frumoasă.

Casele tradiționale flamande din Belgia au structură din lemn, umplută cu pământ-ceamur. Fațadele exterioare sunt vopsite de obicei în alb sau culori calde pastel și prevăzute cu un soclu negru. Acoperișurile din stuf contribuie la crearea imaginii ideale a unor ferme cu un farmec aparte.

Casă tradițională flamandă din Belgia

Chaumière este un tip de casă câmpenească foarte des întâlnit în nord-vestul Europei: Belgia, Olanda, Danemarca și nordul Franței. Numele i se datorează acoperișului din paie de grâu (chaume).

Casă câmpenească – Chaumière

Trulli sunt niște case țărănești din provincia italiană Bari, care te fac să te simți într-o lume magică. Acoperișurile conice din piatră sunt decorate cu simboluri creștine. Originale case, nu credeți?

Case țărănești Trulli – provincia italiană Bari

Palafitos sunt case lacustre, adică ridicate deasupra apelor, susținute de stâlpi din lemn. Ele sunt foarte întâlnite în Chile, Argentina sau Peru și sunt vopsite de cele mai multe ori în culori vii.

Case lacustre Palafitos

Yurta (Mongolia) are o structură din lemn acoperită cu pâslă. Se montează și demontează cât ai clipi.. Motivul? Mongolii sunt nomazi și se muta din loc în loc în căutarea de noi pășuni pentru turmele lor.

Yurta – Mongolia

Hanok este o casa tradițională sud-coreeană construită de obicei din lemn și având un impresionant acoperiș din țiglă. Pentru coreeni, casa ideală era cea prin fața căreia curge un râu, iar în spate se ridică muntele. Cam greu să îndeplinești acest ideal, nu-i așa?

Casa tradițională sud-coreeană Hanok

Oriunde ai merge, oriunde te-ai uita, vei vedea măiestria, ingeniozitatea și originalitatea de care a putut da dovadă omul în a-și construi locuința. Fie din lemn, din lut sau din piatră, casele au fost construite pentru a oferi un adăpost trainic pentru multe generații. Multe dintre ele au dăinuit până la noi și ne spun povestea priceperii celor care au trudit ridicându-le din temelii. Toate sunt diferite și aceasta le face unice și neprețuite.

Oare tu vei ști să apreciezi și să păstrezi o casă valoroasă din zona în care trăiești?

text: Aura Venin – istoric, iubitor al patrimoniului cultural