fbpx

Provocarea I – Fereastra

Ce este nelipsit la o casă? Care este acel element și util, și frumos deopotrivă?

Ferestre de la Cula Greceanu, Vâlcea

Fereastra, cel mai comun și util element decorativ al unei fațade.

Prezentă la toate casele în număr adesea mare, fereastra este cea care, prin formă și dimensiune, definește aspectul fațadelor. Prin modul cum ni se arată, fereastra ne bucură privirea sau ne face să ne mâhnim de nepăsarea oamenilor.

Cu o tâmplărie din lemn, ancadramente bine conturate, elemente de feronerie meșteșugit croite, fereastra a îmbrăcat diferite forme de-a lungul timpului.

Ca să nu ajungem să „aruncăm fereastra pe fereastră” din neștiință, propunem să căutăm împreună ferestre frumoase din locul în care trăim și să le arătăm și altora, spre luare aminte 🙂

Ce trebuie să știți înainte de a începe prima misiune?

  • Vă rugăm să citiți pentru început povestea despre ferestre pregătită de Laura și informațiile culese de Anca.
  • Mai trebuie știut că vom căuta ferestre simple sau bogat ornamentate, ferestre autentice, netransformate de apariția geamului cu profil de plastic alb (numit și „de tip termopan” în ansamblu).
  • Vă rugăm să nu alegeți modele dintre ferestrele noi, ci din cele care au făcut istorie, chiar dacă, poate, starea lor de conservare nu este cea mai bună.

Atunci când cautați o fereastră frumoasă să vă gândiți și de ce o alegeți pe ea, și nu altă surată de-a ei. Ce vă place? De ce e ea deosebită pentru voi? Poate vă leagă de ea o amintire (sau un coleg de echipă îi știe povestea). Poate vă place cum lumina se joacă pe formele ei. Sau poate e ceva ce pur și simplu nu ați mai văzut, vă place, și despre care ați vrea să vă informați. Multe sunt motivele pentru care se poate alege o anumită fereastră. Transmite-ne, sau roagă adultul de lângă tine să ne transmită, răspunsul tău la întrebarea: de ce ai ales această fereastră (se va completa în formularul online).

  • Împreună cu colegul sau ceilalți detectivi din echipă, căutați fereastra / sau ferestrele care vă plac.

După ce găsim fereastra, ce facem?

Odată identificată fereastra, găsiți un mod prin care ea să ajungă la noi. Nu, nu o scoateți de la locul ei 🙂

Imaginea ei trebuie să ajungă la noi.

Cum? Prin fotografierea ferestrei sau prin fotografiere/scanarea lucrării/lucrărilor echipei și transmiterea imaginii către noi.

Fiecare echipă poate trimite între 2 și 4 imagini cu ferestre diferite: fotografii, desene, modelaj după ferestre, colaj sau orice tehnică de exprimare artistică, nedistructivă pentru om sau patrimoniu 🙂 .

La ce să fiu atent?

În cazul în care alegeți să vă exprimați prin fotografie – vă rugăm să fiți atenți la încadrarea în imagine a ferestrei, la cum lumina și alte elemente din apropiere compun imaginea.

Puteți încadra fereastra cu ceva din jurul ei: poate un copăcel, o umbră, o parte dintr-un pridvor, sau poate o asociere de două ferestre pereche.

Pentru desene, pictură, modelaj … vă rugăm ca modelul să fie o fereastră reală, descoperită de voi, în localitatea în care trăiți. Atenție și în cazul lucrărilor realizate de voi cum le fotografiați. Să fie fotografiate în lumină bună (pe cât posibil naturală), să nu fie umbre peste lucrare, să fie o imagine clară, netremurată ș.a.

De voi depinde cum vă puneți în valoare munca.

Cum trimitem lucrările?

Formularul de încărcare a imaginilor și a informațiilor este disponibil mai jos.

click aici pentru formular

Până când să trimitem răsupunsul la provocare?

Fiecare echipă de mici detectivi are la dispoziție 2 săptămâni pentru rezolvarea unei provocări.

Această provocare este anunțată pe 29 septembrie, deci timpul dedicat realizării ei și trimiterii rezultatului, este până pe 12 octombrie, căci pe 13 octombrie lansăm noua provocare.

Atenție! Aplicația se închide automat pe 12 octombrie, ora 12 PM.

După ce postezi, invități prietenii la vot 🙂

Voi ați găsit ferestre frumoase?

Pentru a ne face mai bine înțeleși, iată câteva exemple despre ce considerăm noi că e frumos și merită a fi păstrat.