fbpx

„Formule de alegere”

Dacă pentru jocul ales este nevoie de a împărți anumite roluri pe care jucătorii le vor avea atunci, înainte de a începe jocul, se face alegerea în felul următor:


Unul dintre copii stă în mijloc, ceilalți, așezați în fața lui, vor forma o jumătate de cerc. Copilul din mijloc începe să spună una dintre formulele de mai jos, arătând cu degetul sau atingând în piept pe fiecare copil, inclusiv pe sine, atunci când pronunță câte o silabă (marcată cu accent grav în formulele de mai jos). Numărătoarea se va face fie de la dreapta la stânga, fie de la stânga la dreapta, dar respectând ordinea în care s-au așezat copiii.


La cel la care se sfârșește ultima silabă a uneia dintre aceste „formule de alegere”, acela va ieși din rând, iar copilul din mjloc va începe din nou formula. Chiar dacă cel care numără va ieși din rând, va continua să spună formula până va rămâne un singur copil. Acesta va fi cel care „se face” (primește rolul).

Formule de alegere extrase din „Jucării și jocuri” de Petre Ispirescu, 1885

Tu ai spus vreodată o astfel de formulă?

Care sunt formulele pe care le folosesc copiii din ziua de azi?
Spune-le părinților, bunicilor cum vă jucați și cum alegeți jucătorii și întreabă-i pe ei ce formule de alegere foloseau pentru jocurile lor.

autor text: Laura Hangiu