fbpx

Despre clasificarea fondului construit

Fost conac – comuna Smeeni, jud. Buzău

Fondul construit, adică ansamblul tuturor caselor și construcțiilor ridicate de om, se împarte în mai multe categorii. Această clasificare este influențată de importanța pe care o au respectivele construcții pentru comunitate, pentru specialiști și pentru stat.


Fondul construit poate fi împărțit în următoarele categorii:

  • Monumente istorice, clădiri protejate prin lege și recunoscute ca fiind valoroase la nivel mondial (UNESCO), național sau local; sunt acele case, muzee, cetăți, castele pe care le vizităm în excursie sau în vacanță și care sunt cunoscute de toată lumea. Spunem despre ele că au valoare mare, chiar foarte mare sau excepțională.
  • Clădiri și construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, care nu sunt monumente istorice dar care sunt valoroase și trebuie protejate. Spunem despre ele că au valoare medie; sunt clădirile, statuile și podurile mai puțin cunoscute, dar pe care le descoperim când ne plimbăm prin țara noastră și cu care ne place să facem fotografii pe care să le arătăm prietenilor care poate nu le-au descoperit încă. De exemplu, la țară, sunt acele case frumos colorate, cu prispa cu parapet (gărduleț) și stâlpi din lemn, cu multe ornamente, dar și fostele conace ale boierilor (niște case mari, impunătoare, cu grădini frumoase, cu statui și fântâni arteziene sau lacuri), care alături de peisaj creează frumusețea mediului rural.
  • Clădiri și construcții cu valoare mică, care, deși sunt mai noi, păstrează câteva elemente decorative care amintesc de arhitectura tradițională. Ele sunt importante pentru că respectă anumite reguli, specifice locului: nu sunt prea mari, nu au culori stridente, se încadrează în peisaj.

Bine de știut


În apropierea monumentelor este foarte important să fie păstrată atât vegetația – arborii seculari, cât și gardul sau alte elemente din incintă: fântâni, construcții „anexă” cu valoare estetică / istorică ș.a.

Foarte important este și ca noile construcții din zonă să nu fie prea aproape de monumentul istoric și nici mai înalte ca acesta.

Casele cu valoare medie creează frumusețea și unitatea mediului rural, dincolo de peisaj. „Cireașa de pe tort” ar trebui să fie conacele. Din păcate se păstrează foarte puține și acestea într-o stare avansată de degradare sau în colaps.

În funcție de localitate, de cât de bine sau de puțin se păstrează casele (fondul construit), casele au valoare mică sau medie.
Mai exact, aceeași casă poate avea o valoare medie într-un sat unde patrimoniul cultural este distrus în mare parte, și valoare mică în alt sat unde oamenii au știut să aprecieze valoare caselor lor și sunt mult mai multe păstrate.
Încadrarea caselor în categorii se face în funcție de vecinătăți.
În ansamblu, prin păstrarea tuturor acestor case tradiționale, localitatea are mult de câștigat.

autor text: Ramona Ungureanu, urbanist