fbpx

Păpușă din materiale reciclabile – textile

Îți propunem să îți creezi propria jucărie, din câteva materiale recuperate. Cum făceau străbunii noștri când erau și ei copii

Ai nevoie de:

  • o bucată pătrată de pânză, de 10 cm (pentru corpul păpușii); e bine să fie un material mai consistent
  • o sfoară
  • o bucată de pânză colorată (pentru fustă)
  • vată sau lână (pentru forma capului)

Instrucțiuni:

Pune în centrul bucății de pânză de 10 cm puțină vată sau lână.

Împachetează pânza astfel încât să obții un triunghi, orientat cu vârful în jos.

Leagă vata cu sfoară, modelând capul astfel încât acesta să fie rotund.

Mâinile și mijlocul for fi și ele prinse cu sfoară ca în figură.


Pentru a prinde fusta, folosește-te de aceeași sfoară cu care ai legat mijlocul păpușii sau de o sfoară colorată sau o panglică pentru a-i face o cingătoare.



Mai trebuie să îi desenezi chipul și păpușa este gata!

Îndemn

Chiar poate dacă unele dintre jocurile bunicilor noștri nu au supraviețuit, unele și-au schimbat denumirea, altele s-au adaptat timpului nostru, ele continuă să fie păstrate la loc de cinste în memoria celor care le-au jucat, dar rămân și mărturie scrisă pentru noi ceilalți, cei care aflăm despre ele.

Cărțile din care ți-am povestit despre jocurile din trecut sunt scrieri vechi, ale unor autori români care, acum mai bine de 100 de ani, au cules aceste jocuri și jucării pentru a le putea consemna în lucrările lor.

Unul dintre ei este chiar Petre Ispirescu despre care sunt sigură că ai auzit și ale cărui basme te-au încântat, mai ales atunci când ai aflat despre leacul din Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte sau de zmei, balauri, zgripțuroi și de lupta lui Prâslea cel voinc și merele de aur.

Dar mai este și Tudor Pamfile, scriitor, etnolog și folclorist român, care a publicat în 1907 „Jocuri de copii” în care a inventariat și cules peste 70 de jocuri, cântece și ghicitori, dar și cum se realizau diverse jucării.

Oare tu ai putea să faci un astfel de inventar?

Poate cineva ca mine sau ca tine, se va bucura peste alți 100 de ani de jocurile și jucăriile care ți-au înfrumusețat copilăria.