fbpx

Cocorăștii Mislii

Vom începe itinerarul nostru în comuna Cocorăștii Mislii din Prahova, numită și Patria stejarului pentru că are meritul să fi păstrat pădurea ce o înconjoară și să promoveze stejarul secular.

Am ajuns aici prima oară într-o zi de Înălțarea Domnului, când se serbează ziua comunei, și ne-au impresionat festivitățile de la monumentele ce comemorează eroii neamului; ne-au impresionat ansamblurile folclorice de copii ce dansau cu pasiune pe ritmuri populare, mândri de costumele tradiționale; ne-au impresionat bucuria și energia unei comunități altfel decât cea de la oraș.

provocare:

Dacă vrei să mergi din satul tău către alte locuri încărcate cu istorie, sau dacă locuiești într-un oraș și nu ai avut bucuria vacanțelor la țară, la bunici, te invităm într-o călătorie în locuri pe care le știm. Lasă-ți imaginația liberă, să țeasă o poveste despre cum ar arăta copilăria trăită în acel loc…

Ce ai putea juca?

Cum te-ai simți?

Ce gusturi și mirosuri ai încerca?

Ce ai visa?

Ce ți-ai dori?


Am descoperit apoi Muzeul Satului Goruna, unde se păstrează cu grijă obiecte casnice, meșteșugărești, documente și mobilier, donate de localnici și organizate cu rost.

Muzeul Satului Goruna este parte din Căminul Cultural din sat. Două case tradiționale sunt incluse în patrimoniul material construit: “Casa preotului”, ce duce în spate o istorie de peste 140 de ani și casa tradițională a unui țăran. Ambele, foarte frumoase, vorbesc despre specificul locului, arhitectura muntenească cu forme atât de bine proporționate.

Bine de știut

În comuna Cocorăștii Mislii există un stejar de circa 600 de ani.

În plus, în “Dumbrava Gorunei” pot fi admirați 15 stejari cu vârstă de peste 150 de ani.

De Paște, de Crăciun, de Ziua femeii, de Înălțare la Căminul Cultural – când regulile sanitare nu impun restricții – se organizează serbări cu ansambluri populare ale copiilor Stejărelul și Mărțișorul, ansamblul Stejarul al adulților, precum și diverși invitați.

Am pornit la pas pe ulițele asfaltate ale satului și am admirat multe case tradiționale, cu dantelărie de lemn și ferestre micuțe, cu foișor și cu prispă, acoperite cu șindrilă sau tablă. Chiar dacă unele sunt în paragină, uneori ca urmare a întârzierii în întocmirea actelor de succesiune sau a nepăsării moștenitorilor, există însă și multe case recondiționate în stil tradițional.

Autor text: Aura Eftime, Anca Dină

Leave a Reply