fbpx

Jucăriile?

În ceea ce privește jucăriile, copiii de altădată de la sate nu aveau multe astfel de instrumente ale distracției. Cei mai norocoși dintre ei aveau 2-3 jucării cumpărate de la târguri, în special „cucoși muzicali, clanete (clarinete), ocarine, sunători, mustăți care se întind în lături fluerând etc.”, însă marea majoritate a jucăriilor pe care le aveau, erau meșterite chiar de ei sau de frații mai mari. De aceea, multe dintre jucăriile copiilor erau niște improvizații din cele mai neașteptate materiale.


Bătăușii jucărie de lemn ce se „declanșează” prin apăsarea părții inferioare a cubului suport. Personajele, prinse în interior cu o legătură mobilă, se mișcă în diferite direcții creând impresia unei lupte.
Zbârâitoarea prin rotirea corpului în jurul mânerului se produce un zgomot plăcut copiilor.
  • Așa își făceau un fel de balon din bășica de la animalele sacrificate care, după ce era spălată și curățată, se umfla cu o țeavă și, legată la gură ca să nu se desumfle, era lăsată la uscat. De cele mai multe ori, în această bășică se puneau boabe de porumb pentru a scoate diverse sunete.
  • Părul de bou sau de cal, adunat după țesălarea animalului, s-a dovedit a fi de folos pentru confecționarea mingilor: „Părul scărmănat se pătureşte cu palmele, până când va avea mărimea capului; apoi se pătureşte mai departe până când ajunge tare ca „hieru” […] cea mai bună minge e aceea care are 7-8 cm diametru”.
  • Din lemn ciopleau fluiere, moriști de vânt, praștii, arc și săgeți, scrânciob de lemn, iar din frunzele de salcâm, plop sau păr cântau.
  • Din cozile dovlecilor făceau „trișca”, un fel de fluier, iar pietrele erau folosite pentru a fi aruncate în apă sau la diferite întreceri cum era cea din jocul „popicul”: se pune o piatră într-un cerc, iar copiii se străduiesc să arunce cât mai aproape de ea sau să lovească piatra celorlalți jucători pentru a o scoate din cerc, eliminându-l astfel din joc.
Vrăbiuța emite sunete ce imită o pasăre reală atunci când este folosită pe post de fluier. Unele astfel de jucării se umplu cu apă pentru un sunet cât mai asemănător cu cel din natură.
Zbârâitoarea prin rotirea corpului în jurul mânerului se produce un zgomot plăcut copiilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *